Продажбите на дронове в България са нараснали петкратно за година

Те ще станат незаменима част от ежедневието ни, казва Тодор Лозанов главен мениджър на Copter.bg

Продажбите на дронове в България са нараснали петкратно за година
Автор: Ивайла Раденкова

С напредването на технологиите, дроните стават все по-универсални. Могат да наблюдават и охраняват обширни пространства, да снабдяват с храни и медикаменти селища и райони, откъснати от света след бедствия или пък да преследват други летящи обекти. В последните години летящите роботи намират приложение и в много цивилни дейности. Поради което все повече инвеститори насочват капиталите си тъкмо в този бранш. 

В момента няма по-бурно развиващ се сектор в авиационната индустрия от дроновете. Доклад на американската Teal Group прогнозира, че до десет години този бизнес се стигне обеми от около 94-95 милиарда долара.

За българския пазар на дронове и за развитието на технологиите в тази сфера , Economic.bg разговаря с Тодор Лозанов - главен мениджър на Copter.bg.

- Г-н Лозанов, с какво се занимава компанията Ви и каква дейност извършва сайта Copter.bg?

- В Copter.bg се занимаваме с внос, дистрибуция, сервиз и обучение на висококачествени безпилотни летящи устройства, наречени дрони. Предлагаме широка гама продукти, както готови за употреба, така и „отворени системи“ – дрони, които може да се модифицират по желание на клиента. В Copter.bg предлагаме лизинг на дронове от различни компании. Нашата цел е да предоставим достъпност, информираност и лекота на употреба на иновативните устройства на широкия потребител. Copter.bg сме единствените, които предлагат застраховка „КАСКО” и „Гражданска отговорност” на дронове.

- Занимавате се с внос на дронове от чужбина, с кои марки работите? 

- Ние сме основни представители на марката DJI за България и сред най-големите в Европейската общност. Тя е лидер в производството на любителски и професионални дронове, системи за заснемане на видеопродукции и хоби устройства с пазарен дял над 75% на световно ниво. Именно затова се спряхме на DJI. Предлагаме също марките Flytrex и RCTimer.

- Работите ли с големи корпоративни клиенти?

- Да, работим с големи корпоративни клиенти, естествено, и с основните компании в областта на кинематографията.

- Има ли интерес  към дроновете на българския пазар?  

- Определено има засилен интерес, който нарасна многократно. Продажбите на дронове през 2015 г. спрямо 2014 г. се увеличиха около 5 пъти. Областта на приложение на дроновете непрекъснато се разширява.

- За какви цели се използват най-често дронове?

- Основното приложение на дроновете е видеозаснемане от въздуха, охрана, наблюдение на отдалечени и недостъпни места, рекламна цел, пренос на леки товари и хоби. Клиентите ни предимно закупуват дронове за заснемане на събития, обекти и пълнометражни филми.

- Какви видове системи и конфигурации на летящи платформи предлагате?

- Предлагаме по няколко класа любителски, среден клас и професионални системи, както и т.нар. „отворени системи”. 
 
- Работите ли на чуждестранни пазари? В кои държави има интерес към тази индустрия?

- Работим на територията на Европейската общност, както и с държави, които не са членки на ЕС. За тези, които не са от ЕС предлагаме „Tax Free” фактура, с която могат да си възвърнат около 75% от данък ДДС. Засилен интерес има от страна на всички държави в Европа.

- Предлагате ли обучение на начинаещи пилоти?

- Предлагаме обучение естествено. Тази година проведохме 5 семинара за обучение на начинаещи пилоти. Също така по желание на клиента предлагаме индивидуално обучение.

- Доколко безопасна е употребата на дронове и какви са мерките за сигурност?

- Дроновете, които продаваме, са усъвършенствани и всеки може да ги използва безопасно, стига да спазва мерките за сигурност. За разлика от общо разпространените продукти, тези на DJI имат много добър софтуер, GPS координация и още много системи за сигурност. При покупката на дрон, клиентът е инструктиран от наш консултант как да използва безпилотното устройство без да навреди на никого и, естествено, да предпази и самия дрон. Една кратка инструкция от нашия екип е достатъчна да подготви всеки начинаещ бъдещ пилот.

- Какви са бъдещите ви виждания за развитието на дроновете?

- Засилен интерес към дроновете има във всяко кътче на света, както и приложението им е всеобхватно. Те могат да се използват за всякакви цели, а развитието и усъвършенстването им след всяка изминала година е драстично спрямо предходната. Само за една година обхватът на работа на дроновете се повиши от 500 на 3000 метра, видео предаването премина от аналогово в цифрово, а стабилността и точността на полет се повиши многократно. Скоро очакваме да разполагаме с дронове с обхват до 12 км. Това е един от най-бързо променящите се продукти на пазара. Употребата на дронове е едва в своето начало и те определено ще станат незаменима част от ежедневието ни.

Коментари: 0