Продължава строителството на небостъргача „Златен век“

Върховният административен съд отмени окончателно заповедта на ДНСК отпреди две години

Продължава строителството на небостъргача „Златен век“

Снимка: Красимир Свраков

3497 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Върховният административен съд (ВАС) разреши окончателно, че строителството на небостъргача „Златен век“ в столичния квартал „Лозенец“ може да продължи. Съдът остави в сила решението на Административен съд–София град от 6 ноември 2020 г., с което се отменя решението на Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) за спиране на строителството на 34-етажната сграда.

Небостъргач Златен век

Делото беше образувано по две касационни жалби, подадени от директора на дирекция „Правна“ при ДНСК и по протест от заместник-градски прокурор на Софийска градска прокуратура.

Жителите на квартал „Лозенец“ протестират срещу строителството на небостъргача от лятото на 2017 г. Според тях сградата не отговаря на изискванията на Общия устройствен план на София за височина, характер на застрояването и отстояния. Освен това жителите на квартала смятат, че компанията зад проекта - „Артекс“ - няма валидно строително разрешение.

Скандалът около „Златен век“ се зароди покрай събитията около „Апартаментгейт“ през пролетта на 2019 г., когато се оказа, че законността на строителството на високата сграда се крепи на приета в последния момент поправка в Закона за устройство на територията, станала известна като поправката „Артекс“.

След избухването на скандала тогавашните премиер Бойко Борисов, министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, кметът на София Йорданка Фандъкова и главният архитект на столицата Здравко Здравков се срещнаха с представителите на Инициативен комитет „Лозенец“ и поеха ангажимент за спирането на строителството на високата сграда.

От мотивите на ВАС става ясно, че по отношение на първия строеж „административна сграда“, спрян от директора на ДНСК, е установено по безспорен начин, че констатираните отклонения от проекта не са съществени. По-конкретно, не е променена строителната конструкция на сградата и не е променен видът на конструктивните елементи или натоварванията.

Относно втория строеж, предмет на заповедта, така наречения „изкоп/насип с дълбочина около 15 метра“ е установено, че той е бил засипан от възложителя няколко дни преди издаване на заповедта. Затова в тази част процесната заповед се явява издадена в нарушение на чл. 224, ал. 5 от ЗУТ.

Касационната инстанция приема, че не са били допуснати нарушения на съдопроизводствените правила от категорията на съществените въпреки обратните твърдения в касационните жалби. Поради това решението на първоинстанционният съд трябва да бъде оставено в сила като валидно.

Строителството на небостъргача „Златен век“ беше спряно преди две години.

Коментари: 0