Румен Гечев: Близо 30% от БВП е в сивата икономика

На второ място в анализа на Международната банка е Турция

Румен Гечев: Близо 30% от БВП е в сивата икономика

Снимка: БНТ

Международният валутен фонд публикува изследване в началото на януари, според което България е на 1-во място от всички европейски страни по корупция. 29.6% от БВП на България е в сивата икономика. Това каза проф. Румен Гечев, депутат от БСП, в интервю за БНТ. Той допълни, че в анализа на второ място се нарежда Турция с 27.2%.

„Не ние, не опозицията, а показателите на Евростат показват, че България, освен че е най-бедната държава в Европа, е и най-корумпираната“, коментира Гечев. Той допълни, че от партията се позовават на международни изследвания и на Агенция „Митници“.

„Заловеният тютюн през 2017 г., по данни на Агенция „Митници“, е само 16 тона при 51 тона през 2016 г. Не знам от къде са данните на правителството, но тяхната собствена агенция и международните агенции показват, че държавата е първа по корупция и сива икономика в Европа“, заяви проф. Румен Гечев.

„Приходите от ДДС на горива са нараснали с над 100 млн. лв. за 2017 г. спрямо 2016 г. Потреблението е по-високо с 3.4%, но е по-висока цената на суровия петрол“, обясни Генчев. Според него един от проблемите със сивата икономика са българските митници и измамите с ДДС. Той се обърна към главния прокурор Сотир Цацаров с призив да разследва служителите, поръчали системата на Агенция „Митници“. Гечев цитира доклад на ДАНС, в който пише, че са налице технически възможности за манипулиране на системата.
Коментари: 0