Програмите „Хоризонт 2020“ и „Еразъм+“ получиха още €100 млн. бюджет

И двете са част от новия ресор на българския еврокомисар Мария Габриел

Програмите „Хоризонт 2020“ и „Еразъм+“ получиха още €100 млн. бюджет

Снимка: БТА

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева
Двете основни програми на ЕС за научни изследвания и младежка мобилност – „Хоризонт 2020“ и „Еразъм+“, получават допълнително финансиране от 100 млн. лв. Предложението е разгледано в сряда в Европейския парламент, като депутатите го приеха с 614 гласа „за“, 69 гласа „против“ и 10 гласа „въздържал се“.

Обсъждането на допълнителните средства е било заложено в споразумението на Европейския парламент и Съвета на ЕС относно общия бюджет за 2019 г. още през декември 2018 г.

Общият индикативен бюджет на „Еразъм+“ за седемгодишния програмен период (2014-2020 г.) е 14.77 млрд. евро. Целта на програмата е да подкрепи образованието, обучението, младежта и спорта в Европа.

За същия период „Хоризонт 2020“ има бюджет от почти 80 млрд. евро, който се разходва за научни изследвания и иновации.

Двете водещи програми са в рамките на ресор „Иновации и младеж“, който ще бъде оглавен от българския еврокомисар Мария Габриел. В писмо до нея Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК, казва: „Трябва да постигнете максимален ефект от потенциала на нашите програми за обмен с цел развиване на международното сътрудничество в образованието, изследванията и иновациите", за което българката вече работи.

Една от целите пред Мария Габриел е да утрои бюджета на програма „Еразъм+“ като част от следващия бюджет. Бързо споразумение е от съществено значение, за да се гарантира, че всички бенефициенти могат да се възползват максимално от възможностите, предоставени от програмата, написа още Фон дер Лайен в писмото си до Габриел.

Сред другите задачи пред Габриел са да осигури бързо споразумение и пълно прилагане на бъдещата програма „Хоризонт Европа“ като работи с държавите членки, изследователската общност, гражданското общество и други членове на Комисията.
Коментари: 0