Производителят на болкоуспокояващото OxyContin поиска защита от фалит

Заради скандала с пристрастяването към опиоиди в САЩ

Производителят на болкоуспокояващото OxyContin поиска защита от фалит

Снимка: Pixabay

Производителят на болкоуспокояващото лекарство OxyContin - Purdue Pharma LP, подаде искане за защита от фалит в неделя вечер, под натиска на над 2600 съдебни иска, твърдящи, че компанията е спомогнала за подхранването на смъртоносната епидемия от опиоиди в САЩ.

Бордът на Purdue Pharma се е събрал в неделя вечерта, за да одобри дългоочакваното искане за защита от фалит, тъй като компанията се стреми да се защити от исковете и обезщетенията в множеството съдебни спорове.

Purdue Pharma, която подаде молба за закрила по глава 11 във федералния съд за несъстоятелност в Уайт Плейнс, Ню Йорк, постигна предварителна сделка за решаване на съдебни дела с 24 щата и пет територии на САЩ, както и с адвокати на повече от 2000 града, окръзи и други ищци, съобщиха от компанията.

24 щати продължават да се противопоставят или не одобряват предложеното уреждане, създавайки основата за спорни правни битки за това кой носи отговорност за криза в общественото здравеопазване, отнела живота на близо 400 000 души между 1999 и 2017 г., сочат последните данни в САЩ.

Хиляди градове и окръзи в САЩ, както и почти всеки щат, са завели дело срещу Purdue, а в някои случаи и срещу фамилията саклър, която контролира компанията. Исканията за обезщетения са на стойност милиарди долари, като в исковете се твърди, че компанията и семейството агресивно са промотирали обезболяващите лекарства, заблуждавайки лекарите и пациентите относно зависимостта и рисковете от предозиране.

Както от Purdue, така и от сем. Саклър отричат обвиненията, припомня Ройтерс.

Щатите, завели дела, включително Масачузетс, Ню Йорк и Кънектикът, искат сем. Саклър да гарантират със собствени пари за постигане на споразумение и поставят под въпрос изчисленията на Purdue, като искат обезщетения за повече от 10 милиарда долара.

Саклър предлагат 3 милиарда долара в брой и допълнителни 1,5 милиарда долара или повече чрез евентуалната продажба на друга компания, която те притежават, наречена Mundipharma, според компанията и хора, запознати с условията. Сем. Саклър отказват да преразгледат офертата си.
Коментари: 0