Прокуратурата пусна в интернет част от доказателствата срещу „ТАД Груп“

Действията изглеждат странни, предвид воденото производство и изглежда по-скоро като ПР акция на държавното обвинение

Прокуратурата пусна в интернет част от доказателствата срещу „ТАД Груп“

Снимка: Прокуратура на РБ

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Въпреки че все още се води досъдебно производство срещу собственика и служители на "ТАД Груп", а те не са доказано виновни за изтичането на данни от НАП, българската прокуратура си позволи да пусне в интернет част от доказателствените материали по разследването. Действията изглеждат странни, предвид воденото производство и изглежда по-скоро като ПР акция на държавното обвинение. Вероятно заради бързане прокурорите са пропуснали да скрият ЕГН-тата на премиера Бойко Борисов, на главния прокурор Сотир Цацаров и на депутата от ДПС Делян Пеевски, които могат да се видят във файл №4.

Прокуратурата си е позволила да публикува части от доказателствения материал с разрешението на наблюдаващия прокурор Евгения Станкова. Това е жената, която вчера заяви, че "ТАД Груп" са хакнали поливната система на градинката около Народното събрание, за да дестабилизират политическата система. Веднага, след като Станкова съобщи тази любопитна новина, от общинската фирма, поддържаща поливните системи заявиха, че това е невъзможно, тъй като всяка настройка се прави ръчно от човек "клапан по клапан". От Столична община също заявиха, че хакване е невъзможно, тъй като всичко е аналогово - дори се използват водоноски за поливане.

Прокуратурата твърди, че публикуваните сега снимки и текстове, които би трябвало да са транскрипция на звуковите записи от камерите, но няма как да сме сигурни в истинността на тези твърдения, доказват неуспешните опити за нерегламентиран достъп до 49 търговски дружества.

Относно личните данни на магистрати, такива са събирани основно за прокурори и следователи, а папката е със заглавие: "Ne se chistiiiii", казват от прокуратурата, като така се оправдават за изтичането на данните на неудобната за властта съдийка Мирослава Тодорова. Преди няколко седмици Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС) публикува на сайта си имуществена декларация на Тодорова, като станаха публично достъпни незаличени ЕГН, номер на личната карта и адрес. В нея фигурираха дори ЕГН на партньора и непълнолетния ѝ син. На никого друг от съдебната система не изтекоха данни.

Другата особеност тогава, която навява на мисълта, че "течът" е бил тенденциозен и умишлен, е името на pdf файла с декларацията на Тодорова, който носеше недвусмисленото заглавие на латиница: „NE SE CHISTIIIIIIIIIIIIIIIIII“.

Прокуратурата публикува днес и част от свидетелски показания, които ще бъдат представени в цялост на Специализирания наказателен съд, но не е ясно дали тези доказателства ще бъдат признати от съда, тъй като вече са публикувани в интернет.

Прокуратурата показва 13 PDF файла, на които се виждат различни доказателства, според тях, за участието на служителя Кристиян Бойков, похвален от премиера Бойко Бориов, че е "магьосник", търговският директор на "ТАД Груп" Георги Янков и изпълнителния директор Иван Тодоров, който е съосновател на ГЕРБ.

Публикуваме вички PDF-и, публикувани днес, 1 август, от българската прокуратура:

Файл 1Файл 2Файл 3Файл 4Файл 5Файл 6Файл 7Файл 8Файл 9Файл 10Файл 11Файл 12Файл 13

Коментари: 0