Протекциите на Тръмп не опазиха ZTE от ударите на САЩ

Комисия към Долната камара на американския Конгрес реши да действа на своя глава

Протекциите на Тръмп не опазиха ZTE от ударите на САЩ
2453 ~ 1 мин. четене
Странната ситуация около работата на китайската технологична компания ZTE в САЩ става все по-странна. След като първоначално американският президент Доналд Тръмп реши да наложи санкции срещу фирмата, а впоследствие обеща "да я върне в бизнеса", за да не фалира, сега ZTE все пак понесе нов удар от САЩ.

Кредитната комисия към Камарата на представителите на САЩ (Долната камара на Конгреса) единодушно прие законово изменение, подкрепящо наказателните мерки срещу ZTE. Промяната в Проектозакона за финансиране на търговията, правосъдието и научните изследвания (Commerce, Justice, and Science Appropriations bill) е явно противопоставяне срещу Тръмп. Неговите публикации в Twitter дадоха ясно да се разбере, че той иска да помогне на компанията и да не се стига до масови уволнения в Китай.

„Прекалено много работни места в Китай са загубени. Министерството на търговията беше инструктирано да поправи това”, написа Тръмп в Twitter и добави, че той и китайският му колега Си Дзинпин работят заедно да намерят решение на кризата със ZTE. Министерство на търговията миналия месец наложи седем-годишна забрана американски компании да доставят технологии на китайската компания.

За да подчертае, противопоставянето на Комисията срещу Тръмп, авторът на приетото изменение Дуч Рупърсбергер назова поименно американския президент в публикация в социална мрежа. 
"Какво получава нашата страна в замяна. И защо президентът с мото "Америка на първо място" е толкова загришен за загубите на работни места в Китай?", написа Рупърсбергер.
Коментари: 0