Протестът \"За\" Пирин се разраства в 16 града и в чужбина

В София символично ще се раздават буркани с чист пирински въздух на всички управляващи

Протестът \

Снимка: Economic

1016 ~ 2 мин. четене

Националният протест срещу решението на Министерски съвет за изграждане на спортни съоръжения на територията на парк „Пирин" се разраства. Недоволстващи екоактивисти и граждани ще излязат в 16 града в България и два в чужбина. Това съобщават от международната неправителствена организация WWF. 

На 11 януари 2018 г., четвъртък, граждани от София, Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Казанлък, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Свищов, Сливен, Стара Загора, Хасково, Шумен, а също в Лондон и Брюксел, подкрепяни от коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България", ще излязат на протести.

Протестното шествие в София започва да се събира от 18,30 ч. на паметника на Патриарх Евтимий и по бул. „Левски", „Гурко" и „Раковски" ще стигне до Лъва пред НДК. За събиранията в Лондон и Брюксел вече има и събития във Facebook. Към момента в британската столица са заявили присъствие 86 човека, а в белгийската 27. 

Исканията на протеста са за отмяна на решението на Министерски съвет от 28 декември 2017 г., с което бяха приети промени, разрешаващи строителство в националния парк, и за оставка на министъра на околната среда и водите Нено Димов.

По време на протеста в София, която е засегната от опасно мръсен въздух, протестиращите символично ще се раздават буркани с чист пирински въздух на всички управляващи с посланието, че „Свят без гори е свят без въздух".

Организаторите изтъкват, че първоначално развитието  на ски спорта минава през нормалното функциониране на Ски зона Алеко в Природен парк Витоша. „Витоша ски", която е монополист на съоръженията на Витоша, следва да ремонтира и възстанови функционирането им, а Министерството на младежта и спорта да поправи влек „Заека". Според тях според сега действащия план за управление на Природен парк Витоша и от Закона за горите, това е позволено. Подобно развитие на белите спортове в района до столицата ще облекчи и потока от туристи към Банско и другите зимни курорти в България.Подкрепи Economic.bg