Протестите в Румъния продължават

Исканията на демонстрантите са разпускане на парламента и предсрочни избори

Протестите в Румъния продължават

Протестите срещу политическата класа в Румъния продължиха и снощи, но с рязко намалял брой участници. Ден след 15-хилядната демонстрация в Букурещ, снощи се събраха около 3 хиляди души. Още демонстранти излязоха в Клуж, Сибиу и Тимишоара, предава БНР.

Проявата се излъчи пряко от всички телевизионни канали на страната. Основните искания на демонстрантите са разпускане на парламента и предсрочни избори, борбата с корупцията, повишаване на пенсиите и заплатите. Манифестации преминават и в други градове на страната.

Междувременно, броят на жертвите от пожара в клуб "Колектив“, който отключи протестите, достигна 41. Много от пострадалите при инцидента от 30-ти октомври остават в тежко състояние.

Клиентите на клубовете в Стария град на Букурещ са емоционално засегнати от случилото се и техният брой е намалял с 30-40%, казва собственик на заведение, разположено в района.

След дните на траур в събота и неделя, когато клубовете бяха затворени, те възобновиха дейността си през седмицата. Въпреки това, броят на клиентите значително спадна. Психологическо въздействие от трагедията кара много румънци да избягват влизането в клубове, пише Romania Insider.

Случилото се в заведението Colectiv накара хората да се замислят за безопасността в много от клубовете на Букурещ, тъй като някои от тях са разположени на приземен етаж или в мазето на стари сгради, които не са консолидирани и са изложени на риск.

Коментари: 0