Проверяваме онлайн състоянието на асансьорите

До края на октомври ще бъде направена паспортизация на съоръженията

Проверяваме онлайн състоянието на асансьорите
124 ~ 2 мин. четене
Асансьорите ще имат уникален национален номер, който ще стои на видно място и чрез него всеки ще може да проверява онлайн в Интернет каква е степента му на изправност, коя фирма го поддържа, кога е бил проверен последно и др. Това съобщи на брифинг в Министерството на икономиката Стефан Цанков, председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

До края на октомври т.г. паспортизацията на асансьорите ще бъде факт, ще има и електронен регистър като част от два нови стандарта, които се подготвят, допълни той.

Ще бъде внесен нов Закон за технически надзор над асансьорите, заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски, който също бе участник в брифинга по темата. В нормативния акт ще има залегнали нови мерки, свързани с осигуряване на безопасността на асансьорите в страната.

669 са фирмите в страната за поддръжка на асансьорите и всички те ще бъдат проверени на принципа на извадката, уточни Цанков. Неговото мнение е, че безплатна безопасност няма, както и че не може асансьорната поддръжка да е по-евтина като стойност, отколкото плащаме за чистачка. Според него за сериозно сервизно обслужване ще се плаща приблизително, колкото за кабелна телевизия.

В страната по подозрение на контролиращите органи около 70% от фирмите за поддръжка на асансьори са в сивия сектор. Редица от тях не са проверявани с години и заедно с НАП ще бъдат предприети координирани действия за масивен контрол и над персонала им. 

Стефан Цанков даде пример от Русе, където на един адрес са били регистрирани шест фирми с един и същ предмет на дейност за поддръжка на асансьори и с един и същ персонал. Вследствие на проверка са им били отнети лицензите. За миналата година са проверени 4000 асансьора в цялата страна, а 50% от сигналите на граждани и фирми са били основателни. 

За определени нарушения на фирмите ще има строго разписан режим за отнемане на лицензите им - временно и постоянно, завишават се и изискванията към тях. Стефан Цанков посочи, че от досегашните проверки е станало ясно, че някои фирми за поддръжка предписват ненужни ремонти с цел по-голяма печалба. 
Коментари: 0