Пучдемон се отказа от борбата за лидерския пост в Каталуния

Депутатите имат срок до 22 май да си изберат премиер, ако не искат отново да отидат на избори

Пучдемон се отказа от борбата за лидерския пост в Каталуния

Снимка: БТА

Притиснат от обстоятелствата и в опит да помогне на Каталуния да излезе от задънената улица, в която се намира от дълго време насам, бившият премиер на областта Карлес Пучдемон обяви, че оттегля кандидатурата за лидерския пост. В своето видеообръщение той предложи вместо себе си за кандидат 55-годишния Ким Тора.

Местните депутати имат срок до 22 май да изберат регионален министър-председател. Ако не успеят, Каталуния отново отива на предсрочни избори. 

До патовата ситуация се стигна, след като предишното каталунско правителство бе разпуснато заради незаконно обявяване на независимост от Испания. През декември испанският премиер Мариано Рахой свика регионални избори, които обаче отново бяха спечелени от борещите се за независимост партии. 

Междувременно Карлес Пучдемон избяга от пределите на страната и първо се укри в Белгия, а в момента се намира в Германия. Други деветима лидери са в затвора. 

Досега испанските съдилища блокираха кандидатурите на няколко политици, именно защото или са в чужбина, или в затвора.

Сега предстои председателят на каталунския парламент Роже Торен да издигне официално кандидатурата на Ким Тора и да я предложи за обсъждане и избор в законодателния орган. Дебатите за това се очаква да бъдат в началото на следващата седмица. 

Очаква се кандидатът да бъде подкрепен от консервативната сепаратистка партия „Заедно за Каталуния“ и другата голяма сепаратистка партия „Републиканска левица на Каталуния“. Така той би получил мнозинството от гласове в парламента. 

Ким Тора е депутат от групата на „Заедно за Каталуния“. Той е адвокат, писател и издател. Издал е няколко книги за историята на Каталуния, посочва на уебсайта си каталунският парламент. 
Коментари: 0