Пуерто Рико е пред фалит

Очаква се по-късно правителството на островната държава да обяви неплатежоспособността си официално

Пуерто Рико е пред фалит
240 ~ 1 мин. четене

Пуерто Рико изпадна в неплатежоспособност, като се очаква по-късно днес правителството на островната държава да го обяви официално.

Банкрутът ще бъде обявен заради изтичащ тази нощ дълг от 58 млн. долара, който страната не може да погаси. Общата сума на задълженията на Пуерто Рико, явяваща се "свободно присъединила се към САЩ територия", възлиза на 72 млрд. долара, предаде БГНЕС.

Пуерто Рико, което се споделя и от анализаторите, е все пак в по-добро финансово състояние от Гърция. Докато в Гърция потреблението падна с 30%, в Пуерто Рико расте, т.е. пуерториканците не усещат така осезаемо кризата като гърците. Причината е, островът е част от фискално и финансово интегрираната американската икономика.

Пуерто Рико е част от Големите Антилски острови в Карибско море. Населението е близо 3 млн. души при територия малко над 9000 кв. км. Връзката със САЩ се заключава в наличието на общо гражданство, валута и отбрана. Върховната власт принадлежи на Конгреса на САЩ, но островът има собствени конституция и самоуправление. 

Подкрепи Economic.bg