Пускат 280 велосипеда под наем в София

Те ще бъдат разположени на 28 стоянки

Пускат 280 велосипеда под наем в София
384 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова
През 2015 г. в София ще бъдат пуснати 280 велосипеда, които ще могат да се наемат от граждани и гости на столицата, за да свършат някаква работа или да разгледат града. Проектът е на Столична община и се очаква до Нова година да бъде обявена процедурата за избор на изпълнител. 

"Велосипедите ще бъдат разположени на 28 възлови места в София, които са определени от главния архитект", каза съветникът Зафир Зарков, който е един от авторите на идеята.

По думите му идеята е да може да се наеме колело от една стоянка, а след това може да се остави на всяка една от останалите 27. Софтуер ще следи къде свършват велосипедите, за да може екип на оператора да попълни веднага празните места. Колелата ще бъдат оборудвани с GPS против кражби.

"Цената на велосипедите ще бъде възможно най-ниска", заяви Зарков, цитиран от "Преса". Той обясни, че се разглеждат варианти от 15 до 20 лв. за ден.

За да стане успешна подобна система в София, общината планира до 2015 г. велотрасетата да станат мрежа с обща дължина 90 км. Предвижда се изграждането на четири нови велоалеи, които ще направят връзка със съществуващите в момента. Те ще са по булевардите "Възкресение" и "Константин Величков", "патриарх Евтимий" и "Скобелев", "Витоша" и ул. "Раковски".

Първият град у нас, който от две години предлага общински велосипеди под наем е Бургас.

Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата"
Подкрепи Economic.bg