Путин и Ердоган откриха „Турски поток“ на пищна церемония в Истанбул

Бойко Борисов проведе кратки разговори с двамата преди церемонията, на която самият той присъстваше

Путин и Ердоган откриха „Турски поток“ на пищна церемония в Истанбул

Снимка: БТА

2915 ~ 3 мин. четене

Руският президент Владимир Путин и турският му колега Реджеп Тайип Ердоган официално откриха газопровода „Турски поток“. Пищната церемония се състоя в Конгресния център "Халич" в Истанбул. На сцената бяха разположени тръби, имитиращи газопровода от руска и турска страна. Със завъртането на крана от двамата президенти тръбите се свързаха в газопровод на самата сцена. 

След това на подиума бяха поканени българският премиер Бойко Борисов и президентът на Сърбия Александър Вучич.

В рамките на церемонията бе направена пряка връзка с трудовия колектив на „Газпром“ на станцията в Русия в Анапа, както и с турската станция "Каякьой".

При откриването Путин заяви, че успешното изпълнение на проекта „Турски поток“ свидетелства за значимите резултати от руско-турското стратегическо партньорство. „Взаимодействието между Русия и Турция непрекъснато се развива в почти всички области въпреки трудната ситуация в света и опитите на редица международни играчи да предотвратят разширяването на взаимноизгодното сътрудничество между нашите страни, работата продължава сама по себе си“, каза руският президент.

В речта си Ердоган заяви, че Русия и Турция ще осъществят нови съвместни проекти в областта на енергетиката. „Търсенето на газ се увеличава. Русия е наш основен доставчик, получихме 400 млрд. куб. м газ от Руската федерация. Нашето енергийно сътрудничество е много успешно. Ще продължим да реализираме нови проекти с Русия“, каза той.

Производителността на газопровода е 31 млрд. куб. м, обясни руският министър на енергетиката Александър Новак. "Той започва от Западен Сибир и стига до Турция. Сега работи на пълен капацитет“, добави той. По думите му от тук ще се обезпечава природния газ за „Турски поток“. "Това е един от най-големите инфраструктурни проекти в света", подчерта Новак.

Министърът на енергетиката и природните ресурси на Турция Фатих Дьонмез също приветства откриването на „Турски поток“.

С кого разговаря Борисов в Истанбул

Премиерът Бойко Борисов разговаря с Владимир Путин, с Реджеп Ердоган и с Александър Вучич преди старта на тържествената церемония по откриването на газопровода.

Българският премиер е разговарял с руския президент за напредъка по реализацията на проекта „Балкански поток", съобщиха от правителствената пресслужба. Премиерът Борисов е изтъкнал пред Путин свършената работа по участъците от разширението на газопреносната инфраструктура от българо-турската граница до българо-сръбската. Министър-председателят е посочил пред руския президент, че компании от Саудитска Арабия, Италия и Турция работят по трасето на строящата се газопреносна инфраструктура у нас.

Газопроводът е с обща дължина 474 км, с диаметър 1220 мм и максимално работно налягане от 7.5 мегапаскала. Трасето на газопровода преминава през землищата на 34 общини на територията на 11 области. Към настоящия момент проектът се изпълнява на територията на 4 области - Плевен, Ловеч, Враца и Монтана.

Премиерът Борисов е благодарил на турския президент за поканата за участие в церемонията по откриването на „Турски поток". „Турция е непосредствен съсед на България, наш съюзник в НАТО и важен партньор на ЕС при справянето с основни предизвикателства като миграционния натиск върху Европа, борбата срещу тероризма, енергийните доставки и енергийната сигурност, инфраструктурата, селското стопанство, търговията, икономиката“, коментира Борисов.

Преди официалната церемония премиерът Бойко Борисов се е срещнал и със сръбския президент. Двамата са разговаряли за развитието на транспортната и енергийна инфраструктура между двете страни.

Вучич е потвърдил пред Борисов, че сърбите ще наричат проекта „Балкански поток". „Това са нашите газоразпределителни мрежи. България има газов хъб, Сърбия има и ние си обменяме газ в двете посоки. Правим за следващите 20-30-50 години диверсификация и възможност всичко да пътува", отбеляза българският министър-председател.

Премиерът Бойко Борисов посочи още, че автомагистрала „Европа" се строи за Сърбия. „Единият лот до лятото ще е готов, по другия текат процедурите", заяви Борисов.

За проекта

Проектът „Турски поток" свързва директно Руската федерация с газотранспортната мрежа на Турция. Дължината на морския участък е 930 км през Черно море – от Анапа в Русия до Каякьой в Турция. Максималната дълбочина на тръбите е до 2200 м във водите на Черно море. Морският участък на този проект е най-голямата система, полагана на такава дълбочина – 2200 м. Капацитетът на двете тръби, които ще достигнат до сухопътния участък, е 31.5 млрд. куб. м природен газ на годишна база. 

От приемния терминал при Каякьой в Турция една от двете подземни тръби на сушата се свързва със съществуващата газопреносна система на Република Турция при Люлебургаз. Другата тръба продължава през територията на Турция до границата с България. Сухопътният участък на територията на Турция от терминала в Каякьой до границата с България е с дължина 142 км.

В началото на 2020 г. България, както и Северна Македония и Гърция, започнаха да получават газ през „Турски поток“.

Коментари: 0