Путин: Не се сърдим на България, може да възродим „Южен поток“

Русия е готова да строи нови газопроводи, за да гарантира енергийната сигурност на Европа

Путин: Не се сърдим на България, може да възродим „Южен поток“

Русия е готова да продължи енергийното сътрудничество с България и да обсъжда всеки проект, който е изгоден. Възможно е и възстановяването на проекта „Южен поток“.

Това заяви руският президент Владимир Путин в Будапеща, след срещата си с унгарския премиер Виктор Орбан. Двамата са обсъждали енергийните доставки за Унгария, която се надяваше да получава синьо гориво по газопровода „Южен поток“. Унгарският премиер е обявил интереса на страната си за участие в новия проект „Турски поток”, съобщава ТАСС.

Абсолютно деполитизираме тези въпроси, те са с чисто икономически характер, икономическа целесъобразност най-вече. Не са изключени никакви маршрути, готови сме да се върнем към каквото и да е. Няма да се обиждаме на България или на други страни, които не намериха мъжество в нужния момент да се противопоставят на Европейската комисия. Готови сме да се върнем към това, но са ни нужни гаранции. Повече не можем и не искаме да понасяме загуби за необмислени решенияобясни Путин.

Ако поемем по този път, включително в диалог с Брюксел, тогава абсолютно всички ще бъдат доволни и това ще бъде благоприятно за развитието както на двустранните отношения, така и на енергийната сигурност на континента като цяло, заяви руският президент.

Русия и Унгария се договориха да увеличат съвместната си дейност в областта на ядрената енергетика. Унгария планира да започне строителството на двата нови енергоблока на АЕЦ „Пакш“ с участието на Русия през 2018 г.

Русия придава голямо значение на проекта за изграждане на нови блокове на централата на стойност 12 млрд. евро. Москва е готова да финансира 100% от строителството, обяви Путин.

Русия и Унгария се споразумяха и да започнат преговори за доставките на руски газ след 2021 г. Руският президент посочи, че има техническа възможност Унгария да получава газ по „Северен поток 2“ или от „Турски поток“.

Коментари: 0