Путин покани Тръмп в Москва

Руският президент изрази готовност да посети Вашингтон след отправената по-рано американска покана

Путин покани Тръмп в Москва

Путин на срещата на БРИКС

Снимка: БТА

Руският президент Владимир Путин заяви, че е готов да посети Вашингтон за среща с Доналд Тръмп и че е поканил Тръмп в Москва, предадоха световните агенции.

На пресконференция след края на срещата на върха на БРИКС в Йоханесбург Путин каза, че телефонните разговори не са достатъчни. Той отбеляза ползата от срещите с Тръмп. Според Путин те са полезни не само за Русия и за САЩ, но и за целия свят. Ето защо от тези срещи е заинтересуван целият свят, допълни той. 

Президентът каза, че Русия и САЩ трябва да говорят за глобални въпроси като иранската ядрена сделка и глобални конфликти. Путин допълни, че трябва да има необходимите условия, за да се състои подобна среща.

По адрес на Тръмп руският президент каза, че неговият най-голям плюс е неговият стремеж да изпълни предизборните си обещания. 

"Най-големият плюс на президента Тръмп е това, че той се стреми към изпълнение на своите обещания, преди всичко на онези, които е дал на избирателите", подчерта Путин.

Руският президент посочи също, че БРИКС не планира да включва в състава си сега нови страни. Групата се състои от Русия, Китай, Индия, Южна Африка и Бразилия.

На въпрос за евентуален референдум в Украйна за Донбас, Путин се въздържа от коментар и припомни, че това е доста деликатна сфера, която изисква допълнително проучване.

Путин каза, че лидерите на БРИКС са приели положително предложението на Русия за активно оказване на помощ на Сирия.

"Говорихме, разбира се, и за Сирия. Колегите възприеха положително нашето предложение за активно участие в хуманитарните операции, в помощ на сирийския народ", каза Путин.
Коментари: 0