Путин vs. Тръмп - 1:0

Американските медии остро разкритикуваха поведението на лидера си по време на вчерашната среща

Путин vs. Тръмп - 1:0

Снимка: БТА

След срещата на върха между американския президент Доналд Тръмп и руския президент Владимир Путин в Хелзинки вестниците по света са единни в своята оценка кой от двамата лидери е излязъл победител, пише британският ежедневник "Гардиън".

В САЩ всекидневникът "Ню Йорк дейли нюз" обвини Тръмп в предателство. Изданието публикува на първа страница илюстрация, на която Тръмп с едната ръка държи ръката на Путин, изобразен гол до кръста, а с другата застрелва с пистолет Чичо Сам в главата.

Във Финландия вестник "Каупалехти" без притеснение показа кой е победил на срещата, като написа в заглавие на първа страница: Тръмп 0 - Путин 1.

Най-продаваният шведскоезичен вестник във Финландия "Хуфвудстадсбладет" публикува снимка, на която Путин се усмихва до Тръмп, със заглавие "Тръмп беше моят фаворит".

Във Великобритания вестник "Таймс" изтъкна, че Тръмп се е сблъскал с враждебна реакция след "продуктивната" по думите му среща с Путин.

"Гардиън" публикува снимка, показваща как Тръмп и Путин се ръкуват в Хелзинки, със заглавие "Нищо по-малко от предателство: Тръмп е обвинен заради разговорите с Путин".

Левият таблоид "Дейли мирър" нарече Тръмп "пудела на Путин", след като американският президент подкрепи твърдението на руския лидер, че Русия не се е намесвала в изборите в САЩ.

Десният „Дейли експрес" излезе със заглавие "Кимване и намигване . . . и Студената война приключва", след като Путин се срещна с "новото си най-добро приятелче".

Руските медии обаче не са така критични към срещата между двамата лидери. Заглавията в пресата в Русия са по-лаконични, но и те отбелязват, че Путин не отстъпи по никакъв повод на Тръмп.

„Срещата на върха Русия-САЩ в Хелзинки поднови диалога между тези страни на най-високо равнище, но липсват гаранции, че той успешно ще продължи”, отбелязва руският вестник "Ведомости".

Тръмп и Путин впрочем не се обвързаха в Хелзинки с никакви ангажименти, което е удобно и за двамата, отбелязва още изданието. „За американския президент това намалява риска да бъде уличен в страната си, че поддържа интензивни контакти с омразна Москва. А "за Путин е признак, че Москва не е отстъпила на Вашингтон нито педя земя и нито педя от дневния ред", обяснява руската медия.

„Никой не очакваше съществени пробиви от срещата между Доналд Тръмп и Владимир Путин в Хелзинки, "но остава впечатлението, че точно конкретните неща бяха много - очертани бяха практически стъпки по всички остри въпроси", пише коментатор на руския в. "Известия". Става дума и за Сирия, и за "Северен поток-2", и за съвместната дейност за борба с тероризма, за контрола върху ядрените и обикновените оръжия, киберсигурността, дори хуманитарното сътрудничество, посочва той. Авторът нарича срещата "поредното малко чудо, сътворено от Тръмп" с оглед "небивалата по размах кампания, целяща да я дискредитира", започнала още преди форума в западния печат и в американската "дълбока държава".

Владимир Путин и Доналд Тръмп намериха общи неща сред противоречията и различията, обобщава "Росийская газета" резултатите от вчерашната среща между държавните глави на Русия и на САЩ в Хелзинки.

Путин нарече преговорите с Тръмп първа стъпка към "разчистване на терена" в отношенията между Русия и САЩ. А Тръмп заяви, че двустранните отношения никога не са били по-лоши, но ситуацията след срещата вече е друга.

Коментари: 0