Qualcomm скочи срещу най-голямата сделка в чип индустрията

Американският производител е против сливане за 40 млрд. долара, което може да прекрои сектора

Qualcomm скочи срещу най-голямата сделка в чип индустрията

Снимка: БТА

1736 ~ 1 мин. четене

Американският производител на чипове Qualcomm заяви пред регулаторите по целия свят, че е против най-голямата сделка в индустрията – тази за придобиването на Arm от Nvidia, която се оценява на 40 млрд. долара. Според източници, цитирани от CNBC, компанията открито се е противопоставила на мащабното сливане, което би могло да преначертае картата в бизнеса с чипове.

Американската компания е изразила опасенията си за възможния негативен ефект пред Федералната търговска комисия, Европейската комисия, Органа за конкуренция и пазари на Обединеното кралство и Държавната администрация за регулиране на пазара в Китай.

Миналия септември Nvidia обяви готовност да плати 40 млрд. долара за закупуването на Arm, която в момента е собственост на японския технологичен гигант SoftBank.

Сега регулаторният натиск върху сливането се засилва заради намесата на Qualcomm. Мониторингът вероятно ще отнеме месеци.

Контекст

Arm е компания, произлизаща от някогашната Acorn Computers. Тя разработва енергийно ефективна архитектура за чипове, която се използва в 95% от смартфоните по света. Досега е лицензирала проекти за чипове на повече от 500 фирми, които те използват, за да направят свои собствени процесорни компоненти.

Qualcomm се противопостави на поглъщането ѝ, тъй като смята, че има много голям риск Nvidia да се превърне във „вратар на технологията на Arm“ и да попречи на други производители на чипове да използват интелектуалната ѝ собственост.

Когато обявиха придобиването, Nvidia и Arm заявиха, че сделката ще създаде „водеща компютърна компания в ерата на AI“.

Източници от бранша смятат, че има много голям шанс сделката да бъде блокирана от един или повече от регулаторите.

Подкрепи Economic.bg