Hyundai работи по кола, трансформираща се в робот

Южнокорейската компания представи концепцията на своя „трансформърс“

Hyundai работи по кола, трансформираща се в робот

Снимка: Twitter/@SundbergFerar

604 ~ 1 мин. четене

Hyundai Motor Group публикува подробности за концептуално превозно средство, проектирано да функционира едновременно като кола с четири колела и като „машина за ходене с четири крака“. Според изявление на южнокорейския автомобилен гигант в сряда, превозното средство, известно като TIGER, или трансформиращ интелигентен наземен робот, е проектирано да работи без екипаж и в „екстремни, отдалечени места“.

Екип от базираното в Калифорния студио New Horizons от Hyundai работи заедно с американските фирми Autodesk и Sundberg-Ferar по развитието на проекта, пише CNBC.

В реалния свят се предвижда TIGER да изпълнява задачи като доставка на артикули и разпространение на пакети за спешна помощ.

Ако превозното средство трябва да премине по сложен терен, който не е благоприятен за транспортиране на колела, то се трансформира и „способността за ходене“ може да се използва за коригиране на ситуацията, за да може пътуването да продължи.

С развитието на технологиите и промяната на потребителските навици гледката на безпилотни превозни средства, превозващи товари, може да се превърне в нещо обичайно както в градските, така и в селските райони.

Дронове вече са били използвани за доставяне на лекарства до отдалечени места, а фирми като Starship Technologies са специализирани в самоуправляващи се роботи, които доставят храна за вкъщи и други артикули.

На други места компании като Lilium работят по въздушни таксита с вертикално излитане, за да превозват пътници между градовете.

Разработваният от Hyundai автомобил TIGER представлява най-новият опит на компанията при технологии и системи, фокусирани върху бъдещето на мобилността.

Още през декември южнокорейският производител обяви, че ще придобие контролен дял в Boston Dynamics от SoftBank в сделка, която оценява базираната в Масачузетс фирма на 1.1 млрд. долара. Очаква се тя да бъде финализирана до юни тази година.

Boston Dynamics е специализирана в разработването на „мобилни роботи“. Те включват четирикраки машини, което може да поеме редица задачи.

Подкрепи Economic.bg