Радев: България да се въздържи от позиция за Венецуела

Президентът смята, че кризата може да се реши с нови избори с международни наблюдатели

Радев: България да се въздържи от позиция за Венецуела
520 ~ 1 мин. четене

България трябва да се въздържи от подкрепа на предложената европейска позиция за Венецуела. Това се посочва в позиция на президента Румен Радев за събитията в латиноамериканската страна.

Редица европейски държави признаха днес Хуан Гуайдо за временен президент. Италия обаче блокира изработването на единна позиция на ЕС.

Събитията във Венецуела будят тревога и безпокойство. Съществува реален риск от ескалация и насилие, посочва президентът в позицията си.

„В тези условия критично важно е да се съхрани диалогът между управляващите и опозицията в името на политически процес, който да доведе до мирно решение за бъдещето на страната. Политическата криза може да се реши единствено с организирането на прозрачни избори според конституцията на страната и с международно наблюдение”, отбелязва Румен Радев.

„Критиките ми не са подкрепа за една или друга страна в конфликта. Става дума за върховенство на международното право и за твърдото убеждение, че неговото нарушаване няма как да доведе до позитивни резултати”, се посочва в позицията.

„Както в много случаи с други държави през последните десетилетия, нараства рискът да бъде провокирано насилие и вътрешен конфликт, които задълго да дестабилизират държавата и региона и да донесат страдания на народа на Венецуела”, смята държавният глава. 

Подкрепа за Хуан Гуайдо вече изразиха над 10 страни членки на ЕС: Австрия, Великобритания, Дания, Естония, Испания, Латвия, Литва, Люксембург, Португалия, Финландия, Франция, Холандия, Чехия и Швеция.

Подкрепа за Николас Мадуро като законен президент на Венецуела са изказали Беларус, Боливия, Иран, Китай, Куба, Никарагуа, Русия, Салвадор и Турция. Гърция също е изразила резерви към приемането на съвместната декларация.

Подкрепи Economic.bg