Радев: На Балканите знаем, че от разделението покълват трагедии

Конкурентоспособността не бива да се постига чрез орязване на социални права, а чрез прозорливи инвестиции в образованието и новите технологии, смята Радев

Радев: На Балканите знаем, че от разделението покълват трагедии
716 ~ 1 мин. четене
Европа е твърде голяма, за да бъде монолитна, но и твърде малка, за да бъде разделена. Това каза президентът на България Румен Радев в речта си по време на откриването на председателството на България на Съвета на Европа. Той напомни, че на Балканите знаем, че от разделението покълват трагедии, затова и мотото на председателството ни е „Съединението прави силата“. 

Радев обърна внимание, че поемаме председателството на 11 януари – 11 години след присъединяването на страната към ЕС. В продължение на 13 века обаче България играе ролята на югоизточна порта на континента – „скъпо платен исторически опит“, по думите на президента, според когото страната ни притежава изпитан във времето модел на добро съжителство. 

Той изтъкна, че поемаме управлението на Съвета в труден момент и очерта някои от основните проблеми. Според него глобалната несигурност превръщат отбраната в императив, а миграцията и тероризмът изискват активен диалог с големите съседи. „За да пребъде Европа, ни трябват разбираема реч, опростени процедури, взаимно доверие, самочувствие и надмогване на егоизма“, каза Радев. 

„Конкурентоспособността не бива да се постига чрез орязване на социални права, а чрез прозорливи инвестиции в образованието и новите технологии“, посочи още държавният глава. 

„Европа не е само иконом пространство, а територия на свободата, вкоренена дълбоко в историята, културата и хуманизма, които не бива да загърбваме“, завърши Радев.  
Подкрепи Economic.bg