Радев поиска от ИТН формула за изход от кризата

В ИТН вярват, че голяма част от проблемите могат да се решат и без правителство

Радев поиска от ИТН формула за изход от кризата

Снимка: БТА

5376 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Политическата ситуация се изостря, а с нея и кризата пред България. Това повишава още повече необходимостта от редовен кабинет. Изключително важно е всички да се отнесат отговорно към възможността за диалог и консенсус и да се изчерпят всички опции за съставяне на правителство. Това каза президентът Румен Радев на старта на втория кръг от консултации с парламентарно представените партии, който идва преди връчването на втория мандат.

Първата среща е с „Има такъв народ“, чиито проект за кабинет не успя. „Важно е да чуем и вашата формула, за да намерим верния път. Това е, което очакват българите на фона на кризите, пред които сме изправени“, коментира Радев.

От ИТН вече многократно дадоха да се разбере, че не желаят диалог за кабинет на някоя от другата партии. От формацията на Слави Трифонов още по-рано прехвърлиха вината за провала на собственото си проектоправителство върху останалите, наричайки ги „предатели“.

„Факт е, че страната е изправена пред поредица от кризи, но вчера стана ясно, че голяма част от нещата могат да се решат и без правителство“, коментира Тошко Йорданов при президента. Той обърна внимание на заявката на Радев да забави връчването на следващия мандат, за да даде време на парламента да актуализира бюджета.

Йорданов напомни, че в Народното събрание има 175 други депутати, освен на ИТН, които поне математически биха могли да излъчат кабинет. Според него обаче би имало морално дилема, ако протестните партии се облегнат на ГЕРБ и ДПС.

"Ние сме единствените, които от началото не сме се отметнали от това, което сме говорили, за разлика от колегите ни. Никой не може да ни обвини, че ние си сменяме мнението през ден или че на предния ден можем да работим с един, а на следващия – не", каза на излизане от президентството зам.-председателката на ИТН Виктория Василева.

"Има такъв народ" са категорични, че няма да подкрепят правителство с третия мандат, защото в това нямало политическа логика.

"Независимо от всички политически напрежения и игри, има неща, които са над нас, това са тежки национални проблеми, какъвто е и проблемът с мигрантската криза, която много скоро може да почука на нашата врата. В този случаи съвсем нормално е да постъпим така, както се очаква от едни отговорни български граждани, каквито сме ние, за да подкрепим тези усилия на правителството за справяне с тези проблеми", добави Василева след като вчера лидерът на ИТН Слави Трифонов обяви подкрепа за служебно правителство.

Подкрепи Economic.bg