Радев предложи на Русия проекта „Български поток”

Президентът подкрепя изграждането на АЕЦ \"Белене\" и очаква държавата да го реализира

Радев предложи на Русия проекта „Български поток”
2948 ~ 2 мин. четене

Президентът Румен Радев подкрепя изграждането на директен газопровод, който да свързва Русия и България през Черно море. Това каза самият той в интервю за руския „Комерсант” преди визитата си с руския президент Владимир Путин в Русия.

„Що се отнася до доставките на газ от Русия, смятам, че България се нуждае от директни доставки на руски газ през Черно море. Да го наречем „Български поток”, добави Радев.

В момента се приема, че след 2019 г. доставката на руски газ за България ще бъде организирана чрез газопровода Турски поток, разположен по дъното на Черно море. Така страната ни ще получава руски транзит на газ през Турция.

По думите му подходът за директен газопровод между България и Русия е продиктуван от здравия разум и изискванията за енергийна сигурност и ефективност не само по отношение на България, но и на Европейския съюз като цяло. „Тези стремежи не се различават от намеренията на Германия да реализира Северен поток-2, каза българският президент.

Румен Радев смята, че най-безопасният, най-надежден и евтин начин за доставка на газ е директният. Особено, когато става въпрос за доставката на допълнителен руски природен газ за за България, Сърбия, Унгария, Австрия и северно от Италия.

„В това отношение България има един много силен аргумент, че има изградена и действаща газопреносна система, която понастоящем се разширява, а газопреносните системи със съседни държави ще осигурят достъп до страните от Централна Европа”, коментира още Радев.

Той бе попитан и за актуалната тема в България  - изграждането на АЕЦ „Белене”. „България – това е атомна страна и трябва да остане атомна. Ние имаме многогодишен опит и силни традиции в ядрената енергетика, осигурявайки стабилност и предсказуемост на производството на електроенергия в България. Този опит, а също и нашите планове за бъдеще както и енергийните ни проекти трябва да включват АЕЦ.

„Чуждестранните инвеститори се интересуват от АЕЦ "Белене" и очаквам, че българското правителство ще започне да реализира този проект именно чрез стратегически инвеститор.

В интервюто беше засегната темата и за европейските санкции срещу Русия като президентът ни заяви, че това не са постоянни санкции и те са вредни за всички страни и представляват неефективен инструмент. Според него свободната търговия е по-благоприятна за мира, тъй като създава взаимосвързаност.

Коментари: 0