И без да се строи, АЕЦ „Белене” струва 6 млн. лв. годишно

Ако държавата се откаже от проекта, това може да доведе до декапитализация на НЕК, коментира Теменужка Петкова

И без да се строи, АЕЦ „Белене” струва 6 млн. лв. годишно
452 ~ 2 мин. четене
Съхранението на вече доставените в България компоненти за АЕЦ „Белене” далеч не е евтино и за страната ни най-лошият сценарий е да не прави нищо с тях. Това каза в сутрешния блок на bTV министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя обаче не поясни дали страната ни е плащала досега някакви суми за съхранение и, ако да, в какъв размер.

„Ако нищо не се прави с оборудването, това не означава, че няма да продължат да се генерират разходи, тъй като това оборудване трябва да се съхранява, трябва да се правят разходи по охраната му. Средно годишно анализът показва, че това ще струва на Националната електрическа компания (НЕК) малко над 6 млн. лв.”, каза Петкова.

Тя добави, че продажбата на оборудването пък е много трудно осъществим план, тъй като е почти невъзможно компонентите да се купят от трета страна, различна от България или Русия. Ако пък евентуално се стигне до продажба, то тя според Петкова би била осъществена на голяма загуба за България – страната ни няма как да продаде компонентите на цената, на която ги е купила.

Енергийният министър подчерта, че ако се откажем да правим атомната електроцентрала, това значи да отпишем 3 млрд. лв. пари на българския данъкоплатец;, инвестирани в направеното досега. „Това означава, че пред НЕК и респективно Българският енергиен холдинг (БЕХ) стои много сериозен риск от декапитализация. Тя би довела до много негативни финансови и икономически последици за целия енергиен сектор.

Петкова коментира, че в момента най-оптималният вариант за АЕЦ „Белене” е държавата чрез НЕК да участва в дострояването на централата чрез апорт на активите. След апорта управляващите обмислят да привлекат за реализацията на проекта частен инвеститор. По думите на енергийния министър интерес към АЕЦ „Белене” има интерес от китайска и френска компании.
Коментари: 0