Raiffeisen Bank отчете 24% спад на печалбата през първото полугодие

Резултатите надминават очакванията на анализаторите

Raiffeisen Bank отчете 24% спад на печалбата през първото полугодие
1624 ~ 1 мин. четене
Автор: Ирина Илиева

Консолидираната печалба на Raiffeisen Bank International се е свила с 24.4% до 571 милиона евро през първите шест месеца на 2019 г. По този начин институцията, която е силно активна в Източна Европа, е над очакванията на анализаторите, според които средната нетна печалба трябваше да е едва 306 милиона евро, пише австрийското издание Die Presse.

Кредитите на клиентите през този период са се повишили с 9% от началото на годината. Шефът на банката Йохан Стробл отбелязва повишаване в Русия, както и в Австрия. Raiffeisen Bank International е един от най-големите кредитори в Източна Европа, наред с италианската UniCredit и виенския конкурент Erste Group.

Делът на лошите кредити към банката, който рязко се повиши след финансовата криза в Източна Европа, продължава да се свива и достигна до 2,3% , след като в края на 2018 година цифрата му беше 2,6%

Банката е уверена в бъдещето си, като заяви, че основният ѝ стремеж е към изравняване на съотношението разходи / приходи до 2021 г. и спад в лошото кредитиране. 

Подкрепи Economic.bg