395% ръст на нелегално влезлите мигранти у нас

Каналджийството процъфтява със 132% увеличение

395% ръст на нелегално влезлите мигранти у нас
220 ~ 3 мин. четене

8481 чужденци са влезли нелегално през българо-турската граница през 2015 г. Те са заобиколили патрулите по границата и във вътрешността на страната и успели да стигнат до сръбската граница, където са заловени. Увеличението е с 395% в сравнение с предишната година, отчита МВР в доклада си за 2015 г. 

В страната ни липсват интеграционни мерки, заради което има шанс почти всички от оставащите мигранти да стабат част от организирани престъпни групи или сами да си създадат такива, посочва се в доклада. Профилът на влизащите в България е тревожен, тъй като над 50% са мъже на възраст между 18 и 34 години. Над 1/3 от тях са иракчани. 24% са без образование, 31% са с начално, 23% - с основно, и 2% със средно образование, показва статистиката.

Миграционният натиск към България се е увеличил 2.3 пъти през м.г. спрямо 2014 г. МВР регистрира огромен ръст както на заловените на територията на страната чужденци, така и на тези по границите. Очевидно е, че въпреки живата охрана на границата с Турция оградата и камерите, оттам непрекъснато минават безпроблемно нелегални имигранти. С 315% са се увеличили заловените във вътрешността на страната чужденци през 2015 г. спрямо предишната. Година по-рано у нас са арестувани 2857 души, а през миналата - 11 900. Със 182% се е увеличил броят на заловените "граждани на трети страни", пише Сега. 

Според отчета бежанците от Сирия отдавна не са най-многобройният контингент, който влиза в България. "Променя се структурата на миграционния поток. Увеличават се значително гражданите на Афганистан и Ирак, които са преди всичко икономически мигранти. Задържаните граждани на Сирия през 2015 г. съставляват 15% от общия брой, на Афганистан - 30%, Ирак - 52%, друга националност - 3%", информират от вътрешното министерство

Според най-прясната статистика домовете са 15% запълнени. Мигрантите продължават да търсят най-бързия начин да се измъкнат от страната ни и да се насочат към други европейски страни, което улеснява родната полиция. Проблем обаче може да възникне при малцината, които все пак остават у нас.

"Профилът на намиращите се на територията на страната чужденци извежда предизвикателство пред способностите на държавата да ги интегрира. При неефективна интеграционна политика е възможно част от мигрантите, които остават по-дългосрочно в страната, да се интегрират в съществуващи или дори да изградят собствени организирани престъпни мрежи, занимаващи се с разнородна престъпна дейност", пишат от МВР. 

Каналджийството процъфтява - само на границата с Турция през м.г. са арестувани 411 души за трафик на мигранти, което е ръст със 132% спрямо задържаните през 2014 г. Сред каналджиите има и много чужденци, които вече са получили бежански статут у нас. От МВР отчитат, че при този вид престъпление има много висока печалба и нисък риск от наказание. Условните присъди както за незаконно преминаване на границата от самите чужденци, така и за каналджиите, са масова практика, особено ако става дума за първо провинение. Обикновено делата приключват за няколко дни, след като обвиняемите признаят вина и сключат споразумение с прокуратурата. 

Над 500 полицаи се командироват всеки месец, за да помагат при охраната на границата, става ясно от отчета на МВР. Около 200 от тях са от областните дирекции, а останалите около 350 - от други гранични пунктове. 

Подкрепи Economic.bg