Разсеяните хора научават нови неща по-бързо

Жените се справят по-добре от мъжете в запомнянето на цялостни задачи

Разсеяните хора научават нови неща по-бързо
Разсеяните хора запомнят по-лесно нови неща, защото в паметта им има повече място, установиха британски учени, цитирани от Daily Mail. 

Така, когато едно нещо се изплъзне от мисълта ви, се освобождава място за друго и по този начин забравянето може да се превърне в ключ към нови знания. 

Едуин Робъртсън от университета в Глазгоу коментира, че е напълно естествено и нормално да забравяш нещата, които си научил. 

Робъртсън помолил група мъже и жени да научат списък с думи. После следвала поредица от почуквания с пръсти, подобни на въвеждането на PIN код на банкомат. 

Така той забелязал, че когато думите и набиранията следват подобен ритъм, движенията се научават по-бързо. Това обаче имало своята цена - повечето думи били забравени. 

Ефектът се забелязал едва когато двете упражнения се правели в бърза последователност. Това показва, че докато доброволците се опитвали да запомнят почукването, те изхвърлили от мисълта си списъка с думи, позволявайки й да се справи по-добре с движението на пръстите. 

Друго изследване по-рано тази година установи, че мъжете се справят по-зле от жените в запомнянето на цялостни задачи. То включи 100 мъже и жени на възраст между 15 и 40 години. Тогава екипът от британски и италиански учени не можа да обясни причините защо жените се справят по-добре, но едно от предположенията беше, че способността на жените се е усъвършенствала с многобройните отговорности в къщи и на работа. Резултатът може да се отдаде и на различия при хормоните и структурата на мозъка. 
Коментари: 0