Разслeдват пет версии за убийството на Немцов

Сред тях са провокация с цел дестабилизиране на политическата обстановка в страната; търговска дейност; лична неприязън; събитията в Украйна; и дори ислямско-екстремистка следа

Разслeдват пет версии за убийството на Немцов
116 ~ 2 мин. четене
Руското следствие проверява най-малко пет възможни версии за убийството на опозиционера Борис Немцов, съобщи на сайта си Следственият комитет на Руската федерация, цитиран от ТАСС и БТА. Сред тях са провокация с цел дестабилизиране на политическата обстановка в страната; търговска дейност; лична неприязън; събитията в Украйна; и дори ислямско-екстремистка следа.

Що се отнася до мотивите на престъплението, „фигурата на Немцов може да е станала своеобразна сакрална жертва за тези, които не се гнусят от никакви методи за постигане на своите политически цели“, казват от следствието.

Щателно се отработва версията, свързана с евентуална ислямско-екстремистка следа. Следствието разполага със сведения, че Немцов е получавал заплахи заради позицията си относно разстрела на журналистите в редакцията на списание „Шарли ебдо“ в Париж“, се казва в съобщението на Следствения комитет.

По въпроса с украинските събития комитетът отбелязва, че „не е тайна, че сред двете враждуващи страни има много радикални персонажи, които не се подчиняват на никакви власти“. „Не са изключени, разбира се, и версии, свързани с търговската дейност на Немцов и с някаква лична неприязън към него, както и други битови версии. Всички те ще бъдат щателно проверени“, се подчертава в съобщението.

„Освен спътницата на Немцов, която се е намирала непосредствено край него на Големия Москворецки мост, има и други очевидци на това престъпление, които също дават необходимите показания“, съобщават следователите.  Експерти работят и над „детайлизация на телефонните връзки непосредствено до и в момента на престъплението, свързани с мястото на извършването му. Изучават се и записи от видеокамери по целия маршрут на движение на Борис Немцов“.

При огледа на местопроизшествието са иззети шест гилзи 9-милиметров калибър, като се отбелязва, че пълнителят е бил зареден с гилзи от различни производители.  Следствието „няма никакви съмнения“, че престъплението е било щателно планирано и изборът на място за убийството не е случайно. „По данни на следствието Немцов се е насочвал със своята спътница към квартирата си, намираща се недалече от местопроизшествието. Очевидно е, че организаторите и изпълнителите на това престъпление са били осведомени за предполагаемия маршрут“, съобщава Следственият комитет.

Добавя се, че в разследването са включени най-добрите сили на комитета и на руското вътрешно министерство.

Днес председателят на комитета Александър Бастрикин, който е взел наказателното дело под личен контрол, и вътрешният министър Владимир Колоколцев са провели заседание на щаба, на което са изслушали първите резултати от разследването и са поставили задачи пред следствено-оперативната група.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg