Разузнаването на САЩ лъгало за успехи срещу ИДИЛ

Пентагонът вече води вътрешно разследване по казуса

Разузнаването на САЩ лъгало за успехи срещу ИДИЛ

Американски разузнавателни служби са фалшифицирали данните за напредъка на страната в борбата срещу „Ислямска държава“. Това заключва доклад на републиканците, оповестен в Конгреса на САЩ.

Проучването се фокусира върху дейността на разузнавателни служби към Централното командване, базирано във Флорида, което отговаря за операциите в Близкия изток.

Според доклада разузнавачите са манипулирали данните с цел да представят в по-позитивна светлина постигнатите резултати в битката с джихадистите. Представените данни и заключения са значително по-оптимистични от тези на други разузнавателни служби в САЩ.

„Много от прессъобщенията, публичните изявления и изказванията пред Конгреса на Централното командване също са представяни значително по-позитивно от реалните събития“, посочват авторите на доклада.

Разследването срещу разузнавателните служби обхваща официални данни в периода между 2014 г. и 2015 г. Близо 40% от аналитиците на командването твърдят, че им е бил оказан натиск да манипулират или пропуснат данни.

„Розовата гледна точка“ за военните успехи срещу джихадистите през последните 2 години „може да доведе до излагането на риск на американските войници, тъй като политиците разчитат на тези данни при определянето на конкретните действия и разпределянето на ресурсите в борбата“, посочват от работната група, която все още работи по проучването.

Пентагонът също е започнал вътрешно разследване по казуса. 

Демократите в комисията по разузнаване също водят свое собствено разследване по темата. Според тях командването използва „прекалено ограничен метод за получаване на разузнавателни оценки“ за „Ислямска държава“ и иракските сили за сигурност.

Експертите на демократите смятат, че действията на службата компроментират разузнавателните данни и заключенията от тях и подкопават авторитета на анализаторите на Централното командване.

Те обаче не виждат намеса на политиците в работата на разузнавачите. „Не открихме никакви доказателства, че Белият дом е поръчал или се опитва да насочи разузнавателния анализ към определен предварително зададен сценарий“, категорични са демократите.

Коментари: 0