Редица видове в Черно и Средиземно море са застрашени от изчезване

Причината е изменението на климата

Редица видове в Черно и Средиземно море са застрашени от изчезване

Снимка: Pixabay

Близо половината растителни и животински видове в Средиземноморието и Черноморския басейн могат да изчезнат до края на века, заради изменението на климата. Освен Европа, заплахата е в сила и за места, естествено богати на дива природа, като Амазонка, Арктика и Галапагос. Това показват данните от ново проучване на Университета в Източна Англия (UEA, Великобритания), университета Джеймс Кук (Австралия) и WWF. 

Според учените дори ако се постигне целта на Парижкото споразумение за ограничaване на повишаването на температурата под 2 ° C, тези места могат да загубят 25% от видовете си. Еколозите са изследвали въздействието на изменението на климата върху близо 80 000 растителни и животински видове в 35 от най-разнообразните и естествено богати на диви животни райони в света. 

Докладът установява, че 30% от средиземноморските видове като морски костенурки и риба тон са изложени на риск от изчезване, дори ако поддържаме глобалното затопляне до 2 ° C. А ако не положим усилия за ограничаване на температурите, 50% от видовете ще бъдат заплашени, категорични са учените. 

"Промените в климата притискат нашата планета към ръба. Не само че нарастващите температури влияят пряко върху хората и тяхното благополучие, те застрашават екосистемите и биологичното разнообразие, които са от съществено значение за човешкия живот. ЕС трябва да действа, за да поддържа глобалното покачване на температурата под 2 ° C, съгласно Парижкото споразумение, като бързо прекрати използването на изкопаемите горива, започвайки с въглищата до 2030 г."", посочва Емке Любек, ръководител на направление Климата и енергетика в Европейския офис на WWF.

"Днес климатичните промени видимо засягат ежедневието ни тук, в България", коментира Веселина Кавръкова, ръководителна WWF България. "Редица видове в Черно море са заплашени, иглолистните гори съхнат, комбинацията от масов туризъм и климатични промени в защитените територии с крехък природен баланс ускоряват бързата загуба на биоразнообразие - например Седемте рилски езера са единствените високопланински езера у нас с лош консервационен статус. Решението е всеки от нас да направи своя жест, за да помогне за опазването на природата, допълва Кавръкова. Затова и призивът на Часа на Земята, отправен към отделните хора, институциите и бизнесите е "свържи се природата", покажи как твоят ежедневен избор в домакинството, транспорта, потреблението или почивката ще помогне да имаме опазени гори и реки, чист въздух и вода", добави още тя.

Ясната опасност от изменението на климата за хората, планетата и нейното биоразнообразие е причината, поради която на 24 март милиони хора по света ще се съберат за Часът на Земята. Те ще покажат своя ангажимент за опазване на биоразнообразието и ще бъдат част от дискусиите и решенията, необходими за изграждането на здраво и устойчиво бъдеще за всички. Международната мобилизация, за Часът на Земята, също изпраща ясно послание към бизнеса и правителството, че има обща воля за промяна на негативните тенденции.
Коментари: 0