\"Региони в растеж\" стартира с 370 млн. лв.

Възможностите на \"Плана Юнкер\" все още не се използват пълноценно

\

Снимка: Economic.bg/Десислава Веселинова

Стартовият капитал на програмата "Региони в растеж" е 370 млн. лв., от които 270 млн. са предназначени за чисти проекти за градско развитие, a 100 млн. лв. са за туристическа инфраструктура и атракции в 39 града. Това заяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова по време на конференцията "Планът Юнкер" - възможности и резултати", предаде репортер на Economic.bg.

По думите й  още 100 млн. лв. са предвидени допълнително за одобрените проекти от Фонда на фондовете за развитие на градската среда. 

Павлова добави, че във водната, транспортната инфраструктура и жилищното строителство има възможности, които все още не са използвани. "Това е ниша, която трябва да се развива и надгражда. За градовете има възможности за културна инфраструктура, градски транспорт, подобряване на градската среда. В сферата на енергийната ефективност освен саниране на сгради, може да бъде изграждано осветление", обобщи регионалният министър. 

Тя коментира, че програмата "Региони в растеж" е на 80% отворена за кандидатстване, а 35% от програмата вече са договорени в реални проекти.

"Планът Юнкер" е сред възможностите, които не са използвани пълноценно към момента. Благодаря на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), че откликна да направим тази конференция не само, за да отчетем постигнатото към момента, а да покажем бъдещите възможности пред бизнеса при финансирането, каза още Лиляна Павлова. 

Тя добави, че 2017 г. е годината, която ще ни даде възможност да отпушим не само безвъзмездното грантово финансиране. "Ще положим големи усилия и след 2020 г. еврофинансирането да продължи за базисната инфраструктура, както и да го разширим, за да имаме по-големи резултати“, каза Павлова. По думите й колкото повече разширяваме финансовия инженеринг толкова по-голям успех ще бъде реализиран.

Коментари: 0