Рекордна глоба грози Fiat Chrysler

Компанията може да бъде санкционирана със $105 млн. заради различни нарушения

Рекордна глоба грози Fiat Chrysler

Автомобилната компания Fiat Chrysler може да плати рекордните 105 млн. долара заради недобре изпълнена кампания по изтегляне на рискови автомобили от пазара, предаде AFP.

Компанията вече се е съгласила да плати санкция в размет на 70 млн. долара, за да приключи спор с Американската агенция за пътна сигурност.

Освен това производителят трябва да отдели допълнителни 20 млн. долара за подобрение на обслужването на клиентите и на кампаниите си по изтегляне на автомобили. Споразумението предвижда още 15 млн. долара, в случай че автомобилната компания не спази някои от клаузите. Така общият размер на санкцията може да достигне 105 млн. долара. 

Според американската преса глобата е за зле координираното изтегляне на 11 млн. коли, сред които и по-стари джипове, чиито резервоари имат дефект, довел до няколко смъртоносни пожара.

Автомобилният концерн е обвинен във възпрепятстване работата на регулаторните органи, за липсата на своевременно предупреждаване на клиентите за проблемите, и в продължаващото извършване на недостатъчни ремонти, се казва в доклада на агенцията.    

Според споразумението компанията трябва да приеме независим одит на процеса на изтегляне на автомобили от пазара, пише в. Wall Street Journal, позовавайки се на информирани източници.

Италиано-американската компания обяви изтеглянето на 1,4 млн. превозни средства в САЩ след като хакери демонстрираха, че могат дистанционно да управляват Jeep Cherokee, докато той е в движение.

Глобата е далеч по-голяма от онези, наложени на General Motors (35 млн. долара) за забавеното изтегляне на рискови автомобили, и на Honda (70 млн. долара) за прикриване на проблеми със сигурността на някои от превозните средства.   

Очаква се американските регулаторни органи да обявят окончателния размер на санкцията в близките дни. 

Коментари: 0