Над 1000 фирми в 28 града на протест срещу цената на тока

Очаква се увеличението да има тежки последствия за бизнеса

Над 1000 фирми в 28 града на протест срещу цената на тока

Снимка: БГНЕС

Над 1000 фирми в 28 града на България ще протестират на 29 юли от 11 ч. срещу готвещата се повишената цена на тока, заяви зам.-председателят на БСК Камен Колев на среща между работодатели и синдикати, предаде БГНЕС.

До този момент участие в протеста са заявили около 5000-6000 души само от София. Очакват се и техни поддръжници от други градове. В техния призив за протеста се казва: „Не на мафията! Не на грабежа! Да на реформите! Да на пазарните цени в енергетиката!“. И още – Българският бизнес не може и не иска да поеме високия разход в цената на електроенергията, като резултат от решението на КЕВР за увеличаване на добавките Задължения към обществото“.

Работодателските организации АИКБ, БСК, БТПП, КРИБ и БФИЕК, които представят днес общата си позиция относно планираното повишаване на ценовата добавка от 1 август смятат, че над българските индустриални предприятия е надвиснала гилотината на 15-20% повишаване на цената на електроенергията.

На срещата в БСК присъстваща и представители на двата синдиката КНСБ и КТ „Подкрепа“. Те дадоха подробна информация за насрочения за 29 юли, сряда от 11 ч. пред МС, Втори национален протест за реформи в енергетиката и срещу увеличението на цената на ел. енергията.

Действията на някои хора в парламента обърнаха колата. Оказа се, че всичките ни усилия отидоха напразно, заяви Евгений Иванов от КРИБ. В системата на енергетиката има мафия, подчерта той. Оказа се, че бъдещето на България не е експортната индустрия, а оборският тор, добави Иванов.

През изминалия месец се потрудихме да намерим пътища и мерки, които да възпрепятстват повишаването на тока за бизнеса, но лобистки интереси ни спънаха. В парламента се гласуваха допълнителни мерки за производство на ток от биомаса, посочи Добрин Иванов от АИКБ. Прогнозираме фалити, загуба на конкурентоспособност, на работни места, ако цената на тока се увеличи от 1 август, допълни той.

Светослав Глосов от Камарата на строителите в България подчерта, че новите цени ще се отразят твърде негативно на строителния бранш. Няма начин да се подготвят анекси на съществуващите договори, след като се увеличат цените на материалите, уточни той.

Към този момент нова цена може да има от 1 януари 2016 г., но ще ни е необходима и пътна карта с дългосрочни мерки за решаване на дефицитите в енергетиката и недопускането им в бъдеще, заяви Константин Стаменов от БФИЕК.

Нашите структури също ще помагат с организация и ще участват в протеста, заяви позиция и Николай Ненков, зам.-председател на КНСБ. Не бива да се създава напрежение между индустриалци и енергетици, каза той.

Александър Загоров от КТ "Подкрепа" съобщи за обща декларация между двата синдиката. Очаква се влошаване на доходите, отбеляза той. Най-важният факт на деня е, че за първи път работодателите в България се стремят да съхранят предприятията и работните места в тях, смята Загоров.

Коментари: 0