Renault все още не може да договори заем от правителството

Франция настоява съкращенията, които предвижда компанията, да не са на нейна територия

Renault все още не може да договори заем от правителството

Снимка: БТА

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Правителството все още не е подписало заема от 5 млрд. евро на производителя на автомобили Renault. Това заяви френският министър на финансите Бруно Льо Мейр, добавяйки, че се надява сделката да бъде финализирана скоро, пише Reuters.

Льо Мейр сподели, че очаква Renault да бъде "примерена" по време на преговорите със синдикатите, да не се стигне до съкращаване на работни места във Франция, а фабриките на компанията в северната част на страната да се превърнат в "центрове за върхови постижения".

Председателят на Renault Жан-Доминик Сенард заяви, че компанията няма планове да затвори завода си Мобеж в Северна Франция, въпреки че миналата седмица бяха обявени 15 000 съкратени служители в световен мащаб като част от голямото ѝ преструктуриране.

Дружеството планира да свие разходите си, като намали броя на подизпълнителите в области като инженеринг, като намали броя на използваните компоненти, замрази плановете за разрастване в Румъния и Мароко и свие производството на скоростни кутии по целия свят.

Френската фирма планира да намали своя глобален производствен капацитет до 3.3 млн. автомобила до 2024 г. от 4 милиона, като се съсредоточи върху малки микробуси или електрически автомобили. Renault, която претендира за над 4% от световния пазар на автомобили, заяви, че плановете ще засегнат около 10% от 179 000-те глобални работни места и ще струват до 1.2 милиарда евро.

Коментари: 0