Решено: Избор за осигуровките в НОИ или пенсионен фонд

Депутатите от ГЕРБ и ДПС, плюс БДЦ и независими, приеха спорната поправка

Решено: Избор за осигуровките в НОИ или пенсионен фонд

Гражданите вече ще избират дали да се осигуряват изцяло в НОИ или да правят вноски за втора пенсия в пенсионен фонд.

120 народни представители гласуваха "за" спорната промяна. 82 от тях бяха от ГЕРБ, 33-ма от ДПС, 3-ма от БДЦ и двама независими депутати. 57 депутати от другите парламентарни групи бяха "против", а 35 се въздържаха, предаде БГНЕС.

Поправката предвижда възможността гражданите да изберат дали да преместят своите партиди и вноската си от частните пенсионни фондове в Националния осигурителен институт. Текстът предвижда постъпващите на работа след приемането на тези промени да имат 1 година, за да изберат дали да внасят 5% от вноската си в частни фондове или тя да отива изцяло в НОИ, а родените след 1959 година да могат да пренесат както вноската, така и партидите си преди да се пенсионират. Основните критики са, че това предложение на практика означава национализация на личните вноски, а също и че в момента макар и въвеждане на възможност на избор, такава ще има веднъж в живота.

Коалицията е поставена на изпитание. Тези дни свикваме председетелски съвет на Реформаторския блок, обяви Найден Зеленогорски.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев също направи остро изказване срещу промяната. Зададоха се достатъчно въпроси и не се дадоха достатъчно отговори, каза той. Кънев попита къде в бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) е отразен ефектът от тази промяна. Поправката е предложена в преходните и заключителните разпоредби на бюджета на ДОО и именно поради тази причина се обсъжда по време на дебатите по този бюджет. Кънев призна, че дебат по тази тема е необходим, но той не може да се случва за 1 час, с който се заменя двугодишен дебат. Липсват изчисления за тази мярка, категоричен бе Кънев.

Мая Манолова от БСП директно предупреди, че или върху текстовете ще бъде наложено президентско вето, или ще бъдат дадени на Конституционния съд.

Патриотичният фронт също обяви, че ще гласува против. "Смятаме, че времето за вземане на такова решение е прекалено кратко и не трябва да се бърза", каза Валери Симеонов.

Финансовият министър Владислав Горанов в 30-минутна реч защити идеята си, като обяви , че основната цел е да се даде избор на хората. Предоставянето на правото на избор къде да отиват вноските на гражданите няма причина да се отлага, а до 31 март 2015 година текстовете могат да се прецизират след широк дебат, обяви той. И допълни: "Поемам ангажимент като финансов министър тези средства в НОИ, които могат да постъпят допълнително, да не ме провокират за допълни разходи, а единствено за намаление на държавния дълг и за намаление на дефицита по консолидираната фискална програма".

Междувременно още от обяд пред сградата на парламента тече протест на граждани срещу приемането на въпросните текстове, който продължава и в момента.

Коментари: 0