Ресторантьорите предлагат вдигане на минималната заплата в сектора до 850 лв.

Това предстои да се съгласува със социалния министър

Ресторантьорите предлагат вдигане на минималната заплата в сектора до 850 лв.

Снимка: Economic.bg/Архив

6396 ~ 2 мин. четене

Предлагаме вдигане на минималната работна заплата в сектора от 610 лв. на 800 - 850 лв. С колко точно ще се реши на следващата ни среща със социалния министър Деница Сачева. Това заяви Ричард Алибегов, председател на Асоциацията на заведенията, в ефира на Nova.

Предложението идва след като премиерът Бойко Борисов стигна до споразумение с представители на сектора ставката за ДДС да бъде намалена от 20 на 9% като временна антикризисна мярка в помощ на бизнеса. Все още обаче няма яснота откога тя ще влезе в сила. По първоначална информация това трябваше да стане от 1 януари 2021 г., но от НФСБ настояват тя да започне да действа незабавно. Алибегов заяви, че целта на бранша сега е да се изсветли сектора и благодари на премиера за решението.

„Нашият бранш никога не е работил с толкова ниско ДДС. Комуникираме си с колеги от чужбина. В Гърция и Румъния също свалиха ДДС-то. Там имаме колеги, с които разговаряме, и вече имат добри резултати“, заяви Алибегов.

На въпрос дали след намалението на ставката ще се види понижение и на цените в заведенията, Алибегов обясни, че е достатъчно да няма увеличение на цените. По негови думи такова се наблюдава четири пъти в последните две години.

„Клиентите започват да се връщат, но все още много бавно. В момента работим с 20% от капацитета си, а много заведения изобщо не са отворили, защото нямат градина или е прекалено малка“, допълни Алибегов.

Припомняме, че според заповед на здравния министър Кирил Ананиев градините и терасите на ресторантите, кафе сладкарниците, питейните заведения и тези за бързо обслужване могат да работят при условие, че между масите има поне 1.5 метра разстояние.

Коментари: 0