Роботи ще произвеждат роботи в новата фабрика на ABB

Швейцарската индустриална компания планира нов завод в Шанхай

Роботи ще произвеждат роботи в новата фабрика на ABB
Роботи ще произвеждат роботи в новата фабрика на швейцарската инженерингова компания ABB в Китай. Планираната инвестиция е за 150 млн. долара, като целта на групата е да запази водещата си роля при производството на индустриални роботи, съобщава Reuters.

Фабриката, която ще бъде разположена в близост до колежа по роботика в Шанхай, е планирано да заработи до края на 2020 г. и ще произвежда роботи както за Китай, така и за други части на Азия. Китай е вторият по важност пазар за ABB след САЩ.

„Шанхай се превърна в жизненоважен център за ABB и за света“, коментира изпълнителният директор на компанията Улрих Спиешофер в изявление, обявяващо проекта.

С разширяването си ABB иска да ограничи рисковете, които идват от търговските спорове между САЩ и Китай. От една страна са митата, които си налагат двете държави, а от друга – очакванията за забавяне при търсенето на електроника, авточасти и други елементи, които изискват автоматизирано производство и роботи.

Компанията обаче очаква поскъпването на труда в Китай да доведе до по-голямо търсене на индустриални роботи. През 2017 г. един от всеки три продадени робота в света е отишъл в Китай. Само ABB е продала 138 000 броя.

Новата фабрика на ABB ще е разположена на площ от 75 000 кв. м и ще използва софтуер, който да позволи на хората да работят безопасно в непосредствена близост до роботите. В завода ще бъдат монтирани роботите YuMi на ABB, които са проектирани да извършват множество задачи, и ще сглобяват малките части, необходими за производството на индустриалните роботи на ABB.
Коментари: 0