Rolls-Royce ще търси голям заем в опит да оцелее

Компанията страда от липсата на поръчки на реактивни двигатели за самолети

Rolls-Royce ще търси голям заем в опит да оцелее

Снимка: Unsplash

1116 ~ 1 мин. четене

Rolls-Royce Holdings представи плановете си да търси 5 млрд. паунда (6.5 млрд. долара) финансиране, тъй като резервите на производителя на луксозни автомобили и реактивни двигатели се топят бързо в кризата. Големият проблем на компанията е сривът при търсенето на самолети и съответно на двигатели за тях, пише Bloomberg.

Планът на Rolls-Royce е да привлече 2 млрд. паунда чрез увеличаване на капитала и други 3 млрд. паунда чрез емитиране на дълг, пише в изявление на базираната в Лондон компания.

Производителят е един от най-силно засегнатите от коронавирусната криза, като акциите на компанията се сринаха с над 80% тази година. Пътуването на дълги разстояния рязко се сви заради пандемията, а това вреди на търсенето на широкофюзелажни самолети, които използват неговите турбини. В същото време съществуващите флотилии остават до голяма степен заземени, изтривайки жизненоважните приходи от поддръжка.

„Набирането на капитал подобрява нашата устойчивост да се ориентираме в текущата несигурна оперативна среда“, заяви главният изпълнителен директор Уорън Ийст в съобщението.

Rolls-Royce заяви, че освен подобряване на ликвидността и укрепване на баланса, набраните средства ще позволят на групата да продължи да се разпорежда с активи „от по-силна позиция“.

Акциите на Rolls-Royce бяха достигнали 17-годишния минимум в сряда, отразявайки загрижеността на инвеститорите за нейното бъдеще в ерата след Covid-19, когато на авиокомпаниите може да им трябват години за възстановяване на флотилиите, а самите пътувания вероятно ще се фокусират върху по-кратките пътувания с по-малки самолети - пазар където британската компания не се конкурира.

Подкрепи Economic.bg