Росен Желязков: Ръководството на БДЖ няма идея как да развива дружеството

Според транспортния министър е видно, че дружествата няма нужда да бъдат под шапката на холдинг

Росен Желязков: Ръководството на БДЖ няма идея как да развива дружеството
Автор: Вероника Тонева
БДЖ достигна до онова ниво, до което като няма воденичен камък на шият, който да го държи в невъзможност да се развива поради прекомерни задължения, няма идея как да се развива. Това е нивото. Няма идея за интензивното развитие, освен въпроси, свързани с доставката на нови влакове, които, както виждате, са в процес на оспорване. Това заяви транспортният министър Росен Желязков след изслушването си в ресорната комисия.

Днес той трябваше да съобщи решението си дали ще приеме оставките на ръководството на „Холдинг БДЖ“ – Велик Занчев, Владимир Владимиров и Филип Алексиев, които той поиска в края на миналата седмица. Желязков заяви, че ще се произнесе по оставките след приключване на одита на Министерство на транспорта в „Пътнически превози“ в края на месеца. 

За ново назначение министърът беше лаконичен. „Искам да разсея отсега тази тема кой би бил следващият изпълнителен директор или следващият член на Борда на холдинга“, уточни той и добави, че към момента няма номинация, защото няма произнасяне по въпроса.

Той коментира, че в момента няма нужда дружествата да бъдат под шапката на холдинг и в БДЖ ще им нужда от преструктуриране. За да се случи това обаче, първо трябва да се изготви анализ за преценка дали има необходимост от съществуващата към момента структура.

Вчера Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отмени поръчката за 42 нови мотрисни влакове, а министърът уточни, че няма да оспорва решението на регулатора пред Върховния административен съд (ВАС). По негови думи ще се изготвя нова поръчка, тъй като евентуално обжалване пред ВАС ще падне. 
Коментари: 0