Рожденият ден на Мугабе става национален празник в Зимбабве

Преди събитията за рождения ден на бившият лидер се провеждаха в страната в рамките на „Движение 21 февруари”

Рожденият ден на Мугабе става национален празник в Зимбабве

Датата на рождения ден на предишния президент на Зимбабве Робърт Мугабе - 21 февруари - ще бъде национален празник в страната, съобщи местното издание The Herald.

Празникът е обявен за Национален младежки ден на Робърт Габриел Мугабе. Правителството взе това решение през август 2017 г., но официалната публикация в правителствения вестник на Зимбабве излезе едва в края на миналата седмица.

Преди събитията за рождения ден на Мугабе се провеждаха в страната в рамките на „Движение 21 февруари”, посветено на принципите и идеите на Мугабе. Емерсън Мнангагуа, който встъпи в длъжност като президент на Зимбабве на 24 ноември заяви, че Мугабе остава за него "баща, учител, боен другар и лидер."

В средата на ноември военните, които се изказаха в подкрепа на бившия вицепрезидент Мнангагуа, след отстраняването му от поста, съобщиха, че поемат контрола върху ситуацията в Зимбабве. Членовете на управляващата партия и опозицията поискаха Мугабе, на 93 години, да се пенсионира, но той не се съгласи да напусне поста като президент до 21 ноември.

Говорител на армията на Зимбабве заяви, че военните се опитват да "спрат влошаването на социалната и икономическата ситуация в страната с действията си". Според него бившият лидер на страната „е бил заобиколен от престъпници, които извършват действия, които причиняват социална и икономическа вреда на държавата”.

В резултат на това след 37 години като президент на Зимбабве Робърт Мугабе подаде оставка, а Мнангагуа стана президент. 

Коментари: 0