Румъния дава 10 хил. евро за всеки закупен електромобил

Успехът на продажбите на електрически коли е силно зависим от подкрепата на властите

Румъния дава 10 хил. евро за всеки закупен електромобил
10312 ~ 2 мин. четене

Румъния е на последните места в Европейския съюз (ЕС) по отношение на закупуването на екологично чисти превозни средства и властите са решили да променят това. Тази година страната удвоява помощта за всеки купувач на елeктромобил до 10 хил. евро, а бонусът за тези, които искат да си купят хибридни превозни средства се увеличава до 4400 евро, пише Energyworldmag

Според бюджета на Фонд за околната среда, одобрен от правителството в края на март, тази мярка е част от комплект 11 програми, които ще бъдат финансирани със 184 млн. евро. "Чрез С Фонда за околната среда искаме да подкрепяме тези, които искат да си купят електрически автомобили. Миналата година предложихме сума от 4400 евро за тези, които искаха да купят електрическа кола. Нямаше голямо търсене, но бяха направени някои стъпки. За 2017 г. ние искаме да предоставим 10 хил. евро за всеки закупен електромобил", казва Даниел Константин, който е бил заместник министър-председател и министър на околната среда.

Миналата година, румънската държава предлагаше субсидия от 20000 леи (4400 евро) за закупуване на електромобил и 5000 леи (1100 евро) за хората, които купуват хибридни превозни средства.

Според анализатори успехът на продажбите на електрически коли е силно зависим от подкрепата на властите, тъй като цените на новите технологии, са все още високи и правителствените субсидии трябва да стимулират хората да купуват този тип автомобили. В момента цената на един среден клас електрическа кола може да бъде над 30 хил. евро, много повече от средната, която румънците са склонни да платят.

Хората в бранша се надяват по-високите средства да стимулира хората да купуват електрически автомобили. "Навсякъде по света продажбите на електрически коли процъфтяват, когато властите предлагат финансова помощ или съоръжения за купувачите. Норвегия, Холандия или Калифорния, са само някои от тези успешни примери, казват анализатори.

В Румъния има 55 станции за зареждане на електрически автомобили, от които 22 са в Букурещ. 

Подкрепи Economic.bg