Румен Радев: Демокрацията е в отстъпление

Има война срещу президентската институция, смята той

Румен Радев: Демокрацията е в отстъпление

Снимка: Economic.bg

„Днес България е демократична страна. Всеки има право на глас и на мнение, но друг е въпросът как отстояваш правата си. Разочарованието обезсърчи много българи. Можем да кажем, че в много направления демокрацията е в отстъпление“. Това заяви българският президент Румен Радев в ефира на "Панорама" по БНТ. „Истинската ангажираност към антикорупцията зависи от това дали имаш волята, силата, смелостта да разкриваш схемите в сегашно време“, добави той.

Според държавния глава българските управляващи сами си нанасят удар с предложението да отпадне давността за престъпление по време на приватизацията. „Необходимостта от наказание за престъпление по време на приватизацията е повече от очевидна и това трябва да се случи. Всички го очакваме и то отдавна. И тук аз приветствам предложенията на управляващите, но трябва да знаят, че отговорност трябва да носят не само престъпилите закона при приватизацията, но и виновните за липсата на въздействие“, коментира Радев. Той коментира, че е песимистично настроен каква ще е ефективността на новия закон.

Президентът заяви, че срещу президентската институция се води война, която обаче не той е инициирал. Именно затова, обясни той, на моменти тонът му е остър. „Виждате, че цяла парламентарна комисия бе употребена за очерняне на моето име, но авторите на тази кампания явно подценяват българските граждани. Аз следвам своето кредо, с което влязох в политиката преди година. Суверенитет, сигурност, законност, справедливост, антикорупция“, каза той.

Коментари: 0