Румен Радев: Хората трябва да са в центъра на европейските и български политики

Държавният глава се срещна с председателя на групата „Други интереси“ в Европейския икономически и социален комитет

Румен Радев: Хората трябва да са в центъра на европейските и български политики

Снимка: president.bg

388 ~ 1 мин. четене
Най-важният приоритет в европейските политики трябва да са хората. Това каза държавният глава Румен Радев днес по време на среща с Лука Жайер, председател на групата „Други интереси“ в Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК). Групата е изразител на позициите на различните социални, професионални, икономически и културни организации на гражданското общество. 

Радев обърна внимание, че социалните рискове за големи групи от обществото, заетостта и равният достъп за хората с увреждания са съществена част не само от дневния ред на ЕС, но и на България. В тази връзка Лука Жайер одобри включването на заетостта и социалната политика сред приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС. 

Двама обсъдиха още възможностите за професионално обучение и консултиране на хората с увреждания, тяхната трудова реализация, създаването на адаптирана работна среда и достойното заплащане на труда им. 

По време на срещата стана ясно, че президентската администрация подготвя кръгла маса по проблемите на заетостта на хората с увреждания, в рамките на която ще се дискутират посоките за промяна на съществуващия модел на заетост за хората в неравностойно положение на пазара на труда. 

Държавният глава подчерта още, че Северозападният регион в България е сред най-уязвимите в Европейския съюз в социално отношение и демография и следва да бъде във фокуса на кохезионната политика на ЕС. Въпросът за икономическата и социална конвергенция в Европа ще бъде разгледан и по време на срещата на високо равнище в град Русе през месец май с участието на президентите на Румъния и Австрия и представители на местните власти, отбеляза още Румен Радев.
Подкрепи Economic.bg