Румен Радев се качва отново на изтребител

Президентът ще участва във въздушен бой със самолет \"Рафал\" в небето над Франция на 6 декември

Румен Радев се качва отново на изтребител
Президентът Румен Радев ще се качи още веднъж на изтребител. Държавният глава ще участва във въздушен бой в небето над Франция със самолет "Рафал". Това ще стане на 6 декември, когато Радев е на официално посещение по покана на френския си колега Еманюел Макрон, съобщава "Труд".

В момента българският военен аташе уточнява с французите колко време ще трае полетът, в коя база и каква задача ще бъде изпълнена. Засега е договорено само българският президент да лети на френски изтребител.

Полетът обаче няма да е церемониална обиколка на втората седалка, каквато обичайно правят политиците.

Радев ще води истински маневрен въздушен бой със самолета "Рафал", при коюто натоварването е изключително голямо. Затова френската страна е поискала сертификат, че президентът Радев е физически здрав и ще издържи натоварването. Държавният глава е преминал пълни изследвания във ВМА.

"Този полет е отговорност за мен. И ще бъде на един хубав български празник - Никулден", коментира пред "Труд" Румен Радев.

Като бивш военен пилот и командир на ВВС ген. Радев има 1500 летателни часа на изтребител. Летял е на повечето бойни самолети, които са на въоръжение в страната. Той е единственият български пилот, изпълнил т.нар. "Кобра на Пугачов" - изключително сложна фигура от висшия пилотаж.
Коментари: 0