Русия е готова да прекрати връзките си с ЕС

Поредна ескалация на напрежението

Русия е готова да прекрати връзките си с ЕС

Снимка: БТА

1832 ~ 1 мин. четене

Русия заяви, че е готова да прекрати връзките с Европейския съюз, се казва във фрагмент от интервю, публикувано на уебсайта на руското външно министерство. Коментарът бележи поредната ескалация на напрежението между двете страни, предава CNBC.

На въпрос дали Русия върви към прекратяване на отношенията си с ЕС руският външен министър Сергей Лавров каза: „Ние изхождаме от факта, че сме готови (на това), в случай, че отново видим санкции, наложени в някои сектори, които създават рискове за нашата икономика, включително в най-чувствителните сфери.“

Не искаме да се изолираме от глобалния живот, но трябва да сме готови за това. Ако искате мир, тогава се подгответе за война“, добави още Лавров.

Отношенията между Русия и ЕС отново се влошиха миналата седмица при посещението в Москва на ръководителя на външната политика на ЕС Жозе Борел. Анализаторите описаха визитата му като „унизителна“.

Борел изложи възмущението на ЕС срещу ареста на опозиционера Алексей Навални.

Пред пресата Лавров пък заяви, че „ЕС не е надежден партньор, поне на настоящия етап“. Борел не успя да отговори на този коментар, което предизвика гняв сред някои европейски депутати.

Подкрепи Economic.bg