Русия планира нови забрани

Очакват се загуби от над $500 милиона

Русия планира нови забрани
184 ~ 2 мин. четене
Автор: Александра Сотирова

На 6 август 2014 г. Русия въведе хранителното ембарго срещу Запада. Точно преди година Русия забрани доставката на говеждо, свинско, плодове и зеленчуци, птици, риба, сирене, мляко и млечни продукти от ЕС, САЩ, Австралия, Канада и Норвегия. Това бе в отговор на санкциите на тези страни срещу руски официални лица, политици, бизнесмени и някои компании. Само година след това правителството в Москва обсъжда приемането на нови страни в забранителния списък, съобщава “Газета”.

Руските власти явно са твърдо решени да върнат страната в СССР от времето на неговата агония, припомня вестникът. Списъкът на страните, срещу които Русия подготвя санкции, може да бъде удължен. Това е искането на руския премиер Дмитрий Медведев. Тогава в забраните не влязоха страните Япония, Швейцария, Албания, Лихтенщайн, Черна гора, Грузия, Исландия и Украйна. Решението да се присъединят към санкциите срещу Русия, тези страни са предприели през последната година. 

Разширяването на ембаргото ще удари земеделските производители в повечето страни, които могат да бъдат включени в списъка на хранителните санкции. Забраната за доставка на риба може да струва на Исландия и Япония, стотици милиони долари. От август 2014 до май 2015 от Исландия до Русия в категория "Риби и ракообразни, мекотели и други водни безгръбначни" е доставена продукция в размер на $180.4 милиона, от Япония - в размер на $187.7 милиона.

Швейцарските млечни продукти може да понесат значителни загуби. Доставките на мляко от Швейцария в Русия (включително специализирани продукти) за последните десет месеца са в размер на $36.6 милиона.

Според руския политолог Константин Калачов руските власти злоупотребяват с готовността на хората да понасят лишения. „Време е да престанем. Не трябва да разширяваме списъка със страните, засегнати от контрасанкции, а да се откажем от тях, демонстрирайки дружелюбност и добри намерения от страна на Русия”.

Преди време „Московский комсомолец” съобщи, че са унищожени 114 тона месо, което разтърси руската общественост. След новината руските граждани започнаха да събират подписи за петиция до Путин с искане забранените храни да се разпределят сред най-бедните среди на руското общество. Според официални данни това са 16,1 милиона души. Петицията вече е подписана от над 200 00 човека, пише още вестникът.

Вероятно ембаргото ще достигне до още седем страни, поради подкрепата на антируските санкции. Новите мерки ще засегнат производство на стойност повече от $500 милиона. Най-силно засегнати ще бъдат производителите в Япония, Исландия и Украйна. Дали в новия черен списък влиза и Швейцария, все още не е известно. 

Подкрепи Economic.bg