Русия, САЩ и Великобритания искат нова програма против биологичното оръжие

Светът е изправен пред сериозни предизвикателства по отношение на биосигурността

Русия, САЩ и Великобритания искат нова програма против биологичното оръжие

Русия, Съединените щати и Великобритания издадоха обща декларация за разработването и приемането на нова програма, която ще отговори на заплахите в областта на биологичната безопасност.

„Руската федерация, Обединеното кралство и Съединените щати са съгласни, че светът е изправен пред сериозни предизвикателства по отношение на биосигурността, включително и от заплахата от развитие, придобиване и използване на биологични оръжия от държавни и недържавни участници, както и напредъка в науката и технологиите, които имат.

Трите държави смятат, че е изключително важно да се укрепи Конвенцията за забрана на биологичното и токсично оръжие. Целта е да се укрепи способността на международната общност да отговори на тези предизвикателства”- се казва в договорен текст между Русия, Обединеното кралство и Съединените щати. Той бе публикуван от руското външно министерство.

В документа се отбелязва, че преди провеждането на срещата на държавите-участнички в конвенцията, което ще се проведе в Женева от 4 до 8 декември, е важно да се засилят усилията за постигане на консенсус по следните програми. 

Коментари: 0