Русия замразява „Турски поток”

Ходът е част от икономическите мерки на Москва срещу Анкара

Русия замразява „Турски поток”
236 ~ 1 мин. четене

Русия замразява проекта „Турски поток”. Това съобщи министърът на икономическото развитие на Русия Алексей Улюкаев, цитиран от руските медии.  

Той добави, че газопроводът попада под действието на указа за санкциите срещу Турция. „Този проект е като всеки друг и е свързан с нашето инвестиционно сътрудничество”, обясни Улюкаев.

В това засега се включва замразяването на работите по техническите детайли и строителството на газопровода. Министърът обаче не уточни нито сроковете, нито обема на работите, които ще бъдат замразени.

Още през септември стана ясно, че „Газпром” отлага пускането на газопровода заради политическата криза в Турция и отлагането на техническите детайли, по които така и не се стигна до единно мнение.

В края на октомври Турция пък подаде иск в международен арбитраж, оспорвайки цената на руския газ. Анкара твърди, че не е получила обещаната от „Газпром” отстъпка за газовите доставки.

През последните дни отношенията между двете държави са изключително напрегнати, след като Турция свали руски военен самолет с мотива, че е нарушил въздушното й пространство.   

Подкрепи Economic.bg