Руска компания може да строи „Балкански поток“, „Булгартрансгаз“ не знае

От своето начало почти всяка фаза на проекта се свърза с руски интереси

Руска компания може да строи „Балкански поток“, „Булгартрансгаз“ не знае
Александра Сотирова-Делчева Автор: Александра Сотирова-Делчева

Държавната „Булгартраснгаз“ до момента не е уведомявана за привличане на подизпълнители за извършване на дейности по изпълнението на договора за изграждането на „Балкански поток“. Това става ясно от съобщение, изпратено от газовия оператор днес. То бе изпратено по повод информацията от сръбски медии, че регистрираната в Белград руска компания Infrastructure Development and Construction (IDC) ще участва в изграждането на проекта в България.

Сръбските строители

Информацията първоначално се появи в сръбския сайт Politika, който цитира свои източници, а в последствие и в други местни медии. Става въпрос за руската компания IDC, която беше основен изпълнител на изграждането на газопровода „Турски поток“ в Сърбия. Припомняме, че руското участие в "Турски поток" на сръбска територия е обяснимо, тъй като "Газпром" сама финансира проекта там, което струва на компанията около 1.4 млрд. евро. 

В България газопроводът се финансира от „Булгартраснгаз“ и струва над 1.1 млрд. евро, а връщането на инвестицията е предвидено да се случи в пълен размер след 20 години.

Според източниците на сръбската медия, IDC е получила от изпълнителя на проекта в България - саудитския "Консорциум Аркад", разрешение да е подизпълнител на "Турски поток" през българската територия (т.нар. „Балкански поток“). Руската компания ще изгради над 100 км газопровод през България, от границата със Сърбия. Тя ще използва машините, с които е работила по сръбския участък, както и част от работниците, които имат опит в такива големи проекти. Те ще подготвят земята, ще монтират и заваряват тръбопровода. Така че това е цялостна услуга, казва източникът пред Politika. Според него работата трябва да започне през март.

Според изданието информацията се потвърждава от думите на директора на сръбската държавна компания „Сърбиягаз“ Душан Баятович, който преди месец каза, че обмисля да предложи помощ на България за завършване на тръбопровода. Тогава той каза, че Сърбия може да участва в строителството в България с някои машини и заварчици, така че първата част от проекта (308 километра) да бъде финализирана възможно най-скоро и Сърбия да може да се присъедини към системата за получаване на газ от "Турски поток".

„Булгартрансгаз“ не е уведомен

От държавната компания „Булгартрансгаз“ побързаха да изпратят позиция, че не са уведомени  за привличане на подизпълнители за извършване на дейности по изпълнението на договора. „Съгласно българското законодателство, отговорността за начина на изпълнение на обекта е изцяло на изпълнителя по договора, както по отношение на осигуряването на пълния обем от доставки на оборудване и материали, така и по отношение на извършване на строителните дейности“, пишат от държавната компания.

В позицията се добавя, че възложителят в лицето на „Булгартрансгаз“ няма право да влияе върху организацията на изпълнението, създадена от Обединение „Консорциум Аркад“.

От позицията на държавния преносен оператор не става ясно дали според подписаният през септември 2019 г. договор изпълнителят има право да избира самостоятелно подизпълнители и дали дружеството трябва да уведомява възложителя за това.

На въпрос на Mediapool през октомври 2019 г. министърът на енергетиката заявява, че „изпълнителят има право по всяко време да променя фирмите, с които работи“.

Отдавнашните руски връзки на „Балкански поток“

Руската връзка с изпълнението на т.нар. „Балкански поток“ в България започна още преди официалното му стартиране. През февруари 2019 г. руското издание РБК излезе с информация, че компанията на руския металургичен магнат Дмитрий Пумпянский „Трубная металлургическая компания” (ТМК) ще спечели търга за изграждането на газопровода „Турски поток” през България.

През месец май „Булгартрансгаз“ заяви, че ще смени строителя на проекта, тъй като Обединение „Консорциум Аркад“ не е представил необходимите документи в определения в поръчката срок – 16 май. Държавното дружество реши, че ще възложи на втория в класирането в обществената поръчка – „Консорциум-Газово развитие и разширение в България“ да изгради проекта. С това бързо решение отново се даде основание да се говори за "руска връзка". Всъщност, останалият на второ място консорциум се спрягаше като сигурен победител още преди да бяха отворени офертите за обществената поръчка, тъй като през него прозират руски интереси. В него влизаха „Консорцио Варна 1“ (учредено от „Бонатти“ С.п.А и „Макс Щрайхер“ С.п.А) и „Комплишънс дивелъпмънт“ С.А.Р.Л- клон България. Но предложената цена беше с 30% по-висока от тази на "Аркад" и саудитско-италианското обединение спечели.

„Комплишънс дивелъпмънт“ С.А.Р.Л е свързана с компанията на руския металургичен магнат Дмитрий Пумпянский „Трубная металлургическая компания” (ТМК). Сегашният зам.-генерален директор по развитието на ТМК е Владимир Шматович, който преди години е бил директор и в „Комплишънс дивелъпмънт“ С.А.Р.Л.

"Аркад" обаче подаде жалба в Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) и тя отмени решението на „Булгартрнсгаз“ за смяна на изпълнителя, определяйки го за „незаконосъобразно“.

Друга руска връзка се появи още през април 2019 г., когато от протокола на офертата на "Аркад" стана ясно, че тръбите за газопровода, ще бъдат произведени от руския "Челябински тръбопрокатен завод".

Така през септември „Булгартраснгаз“ най-накрая подписа договора със саудитската компания. И тогава обаче останаха съмнения, че в проекта има руски интереси. Те прозряха и от думите на премиера Бойко Борисов, който присъстваше на подписването на договора и заяви „проведоха се много срещи, включително и с руските партньори, с колегите от Саудитска Арабия. Това е така нареченият „Балкански поток“.

Коментари: 0