Руската Дума забранява достъпа на американски медии

Мярката е в отговор на лишаването на руската телевизия RT от акредитация в Конгреса на САЩ

Руската Дума забранява достъпа на американски медии

Снимка: Wikipedia

1220 ~ 1 мин. четене
Комисията по контрола и правилника в Държавната дума на Русия ще предложи пълна забрана на посещенията на американски медии в долната камара на руския парламент като ответна мярка, след като руската телевизия RT бе лишена от акредитация в Конгреса на САЩ. Това съобщи днес пред журналисти председателката на комисията Олга Савастянова, цитирана от ТАСС.

В понеделник комисията ще разисква въпроса на извънредно заседание, във вторник предложението ще се гледа от Съвета на Думата, а в сряда - на пленарно заседание, уточни Савастянова. 

Тя обясни, че това е забрана за посещения в Държавната дума на журналисти, представляващи които и да било американски медии.

Долната камара на руския парламент освен това ще призове законодателните събрания на регионите на Руската федерация да вземат аналогични решения.

Комисия в Конгреса на САЩ отне преди два дни акредитацията на RT, след като по-рано този месец компанията изпълни американското искане да се регистрира като чуждестранен агент според съответния закон. 

Кремъл изрази недоумение и предупреди за скорошни ответни действия.
Подкрепи Economic.bg